Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Zbrun, María Virginia
dc.contributor.author
Frizzo, Laureano Sebastian
dc.contributor.author
Soto, Lorena Paola
dc.contributor.author
Rosmini, Marcelo Raul
dc.contributor.author
Sequeira, Gabriel Jorge
dc.contributor.author
Astesana, Diego Martín
dc.contributor.author
Blajman, Jesica
dc.contributor.author
Rossler, Eugenia
dc.contributor.author
Berisvil, Ayelén Patricia
dc.contributor.author
Romero Scharpen, Analía
dc.contributor.author
Signorini Porchietto, Marcelo Lisandro
dc.date.available
2018-07-13T18:28:37Z
dc.date.issued
2016-09
dc.identifier.citation
Zbrun, María Virginia; Frizzo, Laureano Sebastian; Soto, Lorena Paola; Rosmini, Marcelo Raul; Sequeira, Gabriel Jorge; et al.; Poultry blood from slaughterhouses: development of a biopreservation system to improve microbiological quality prior to transforming blood into by-products; Taylor & Francis; British Poultry Science; 57; 5; 9-2016; 723-728
dc.identifier.issn
0007-1668
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/52069
dc.description.abstract
The aim of this study was to investigate the use of indigenous lactic acid bacteria (LAB) with specific additives as a Biopreservation System (BS) for poultry blood during its storage in slaughterhouses. The BS consisted of two LAB (Enterococcus faecalis DSPV 008SA or Lactobacillus salivarius DSPV 032SA) with 4 additives (lactose 2 g/l, yeast extract 0.4 g/l, ammonium citrate 0.4 g/l and NaCl 1 g/l). After 24 h storage at 30ºC, lower counts of enterobacteria, coliforms, Pseudomonas spp. and Staphylococcus aureus were evident in blood treated with the BS than in untreated blood. The ability of LAB to prevent haemolysis was evident. A decrease in pH was associated with control of spoilage microorganisms but it needed to be regulated to prevent coagulation of proteins. On the basis of these results it is recommended to supplement blood with a BS to avoid undesirable changes during blood storage before processing.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Taylor & Francis
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Poultry Blood
dc.subject
Biopreservation
dc.subject
Microbiological Quality
dc.subject
By-Products
dc.subject.classification
Otras Ciencias Veterinarias
dc.subject.classification
Ciencias Veterinarias
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS
dc.title
Poultry blood from slaughterhouses: development of a biopreservation system to improve microbiological quality prior to transforming blood into by-products
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2018-07-05T18:07:33Z
dc.journal.volume
57
dc.journal.number
5
dc.journal.pagination
723-728
dc.journal.pais
Reino Unido
dc.journal.ciudad
Londres
dc.description.fil
Fil: Zbrun, María Virginia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina
dc.description.fil
Fil: Frizzo, Laureano Sebastian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina
dc.description.fil
Fil: Soto, Lorena Paola. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina
dc.description.fil
Fil: Rosmini, Marcelo Raul. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias; Argentina. Universidad Católica de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Sequeira, Gabriel Jorge. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias; Argentina
dc.description.fil
Fil: Astesana, Diego Martín. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina
dc.description.fil
Fil: Blajman, Jesica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina
dc.description.fil
Fil: Rossler, Eugenia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias; Argentina
dc.description.fil
Fil: Berisvil, Ayelén Patricia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina
dc.description.fil
Fil: Romero Scharpen, Analía. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina
dc.description.fil
Fil: Signorini Porchietto, Marcelo Lisandro. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias; Argentina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Santa Fe. Estación Experimental Agropecuaria Rafaela; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.journal.title
British Poultry Science
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1080/00071668.2016.1206192
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/00071668.2016.1206192
Archivos asociados