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dc.contributor.author
Zubiría, María Guillermina  
dc.contributor.author
Gambaro, Sabrina Eliana  
dc.contributor.author
Rey, Maria Amanda  
dc.contributor.author
Carasi, Paula  
dc.contributor.author
Serradell, María de los Ángeles  
dc.contributor.author
Giovambattista, Andres  
dc.date.available
2018-07-10T22:13:38Z  
dc.date.issued
2017-05  
dc.identifier.citation
Zubiría, María Guillermina; Gambaro, Sabrina Eliana; Rey, Maria Amanda; Carasi, Paula; Serradell, María de los Ángeles; et al.; Deleterious metabolic effects of high fructose intake: The preventive effect of Lactobacillus kefiri administration; MDPI AG; Nutrients; 9; 5; 5-2017; 1-17  
dc.identifier.issn
2072-6643  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/51695  
dc.description.abstract
Modern lifestyle and diets have been associated with metabolic disorders and an imbalance in the normal gut microbiota. Probiotics are widely known for their health beneficial properties targeting the gut microbial ecosystem. The aim of our study was to evaluate the preventive effect of Lactobacillus kefiri (L. kefiri) administration in a fructose-rich diet (FRD) mice model. Mice were provided with tap water or fructose-added (20% ω/ν) drinking water supplemented or not with L. kefiri. Results showed that probiotic administration prevented weight gain and epidydimal adipose tissue (EAT) expansion, with partial reversion of the adipocyte hypertrophy developed by FRD. Moreover, the probiotic prevented the increase of plasma triglycerides and leptin, together with the liver triglyceride content. Leptin adipocyte secretion was also improved by L. kefiri, being able to respond to an insulin stimulus. Glucose intolerance was partially prevented by L. kefiri treatment (GTT) and local inflammation (TNFα; IL1β; IL6 and INFγ) was completely inhibited in EAT. L. kefiri supplementation generated an impact on gut microbiota composition, changing Bacteroidetes and Firmicutes profiles. Overall, our results indicate that the administration of probiotics prevents the deleterious effects of FRD intake and should therefore be promoted to improve metabolic disorders.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
MDPI AG  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Probiotics  
dc.subject
Fructose  
dc.subject
Fructose-Rich Diet  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Médicas  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Médicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS MÉDICAS Y DE LA SALUD  
dc.title
Deleterious metabolic effects of high fructose intake: The preventive effect of Lactobacillus kefiri administration  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2018-06-21T14:17:47Z  
dc.journal.volume
9  
dc.journal.number
5  
dc.journal.pagination
1-17  
dc.journal.pais
Suiza  
dc.journal.ciudad
Basel  
dc.description.fil
Fil: Zubiría, María Guillermina. Universidad Nacional de La Plata; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto Multidisciplinario de Biología Celular. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Celular. Universidad Nacional de La Plata. Instituto Multidisciplinario de Biología Celular; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gambaro, Sabrina Eliana. Universidad Nacional de La Plata; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto Multidisciplinario de Biología Celular. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Celular. Universidad Nacional de La Plata. Instituto Multidisciplinario de Biología Celular; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rey, Maria Amanda. Universidad Nacional de La Plata; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto Multidisciplinario de Biología Celular. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Celular. Universidad Nacional de La Plata. Instituto Multidisciplinario de Biología Celular; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Carasi, Paula. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Cátedra de Microbiología General; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Serradell, María de los Ángeles. Universidad Nacional de La Plata; Argentina. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Cátedra de Microbiología General; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Giovambattista, Andres. Universidad Nacional de La Plata; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto Multidisciplinario de Biología Celular. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Celular. Universidad Nacional de La Plata. Instituto Multidisciplinario de Biología Celular; Argentina  
dc.journal.title
Nutrients  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.mdpi.com/2072-6643/9/5/470  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.3390/nu9050470