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dc.contributor.author
Ditamo, Yanina  
dc.contributor.author
Rupil, Lucia L.  
dc.contributor.author
Sendra, Víctor G.  
dc.contributor.author
Nores, Gustavo Alejandro  
dc.contributor.author
Roth, Gabriel Fabian  
dc.contributor.author
Irazoqui, Fernando Jose  
dc.date.available
2018-07-02T14:28:15Z  
dc.date.issued
2016-01  
dc.identifier.citation
Ditamo, Yanina; Rupil, Lucia L.; Sendra, Víctor G.; Nores, Gustavo Alejandro; Roth, Gabriel Fabian; et al.; In vivo immunomodulatory effect of the lectin from edible mushroom Agaricus bisporus; Royal Society of Chemistry; Food and Function; 7; 1; 1-2016; 262-269  
dc.identifier.issn
2042-6496  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/50829  
dc.description.abstract
Lectins are glycan-binding proteins that are resistant to digestion in the gastrointestinal tract and enter intact to blood circulation. The aim of this study was to evaluate the influence of edible mushroom Agaricus bisporus lectin (ABL) on innate and adaptive immune responses as well as its effect in two different experimental pathologies that involve the immune system. ABL inhibited in vitro nitric oxide (NO) production by mouse peritoneal macrophages in response to the pro-inflammatory stimuli lipopolysaccharides (LPS). However, it did not modify the activity of arginase, showing that while ABL downregulates M1 activation, it does not affect M2 activation. ABL also inhibited mononuclear cell proliferation in response to mitogen Con A, or in a mixed lymphocyte reaction. During the in vivo studies, oral administration of ABL to BALB/c mice induced a marked inhibition of NO production by peritoneal macrophages after LPS stimuli. The influence of ABL on tumor growth was studied in BALB/c mice receiving daily oral doses of ABL and implanted with CT26 tumor cells. ABL treatment induced significantly higher rate of tumor growth when compared with control mice. On the other hand, oral ABL administration in Wistar rats induced a marked diminution of the incidence of the disease and the severity of the clinical signs of experimental autoimmune encephalomyelitis. We can conclude that ABL has an in vivo immunomodulatory effect reducing the innate and adaptive responses. This food lectin shows potential therapeutic application on control of inflammatory autoimmune pathologies.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Royal Society of Chemistry  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Lectins  
dc.subject
Immune System  
dc.subject
Macrophages  
dc.subject
Autoimmunity  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
In vivo immunomodulatory effect of the lectin from edible mushroom Agaricus bisporus  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2018-06-29T16:44:01Z  
dc.identifier.eissn
2042-650X  
dc.journal.volume
7  
dc.journal.number
1  
dc.journal.pagination
262-269  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.description.fil
Fil: Ditamo, Yanina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Centro de Investigaciones en Química Biológica de Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Centro de Investigaciones en Química Biológica de Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rupil, Lucia L.. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Centro de Investigaciones en Química Biológica de Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Centro de Investigaciones en Química Biológica de Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Sendra, Víctor G.. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Centro de Investigaciones en Química Biológica de Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Centro de Investigaciones en Química Biológica de Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Nores, Gustavo Alejandro. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Centro de Investigaciones en Química Biológica de Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Centro de Investigaciones en Química Biológica de Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Roth, Gabriel Fabian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Centro de Investigaciones en Química Biológica de Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Centro de Investigaciones en Química Biológica de Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Irazoqui, Fernando Jose. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Centro de Investigaciones en Química Biológica de Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Centro de Investigaciones en Química Biológica de Córdoba; Argentina  
dc.journal.title
Food and Function  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1039/c5fo00360a  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://pubs.rsc.org/en/Content/ArticleLanding/2016/FO/C5FO00360A#!divAbstract