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dc.contributor.author
Tomadoni, Bárbara María
dc.contributor.author
Cassani, Lucía Victoria
dc.contributor.author
Moreira, Maria del Rosario
dc.contributor.author
Ponce, Alejandra Graciela
dc.date.available
2018-06-29T19:20:59Z
dc.date.issued
2015-06
dc.identifier.citation
Tomadoni, Bárbara María; Cassani, Lucía Victoria; Moreira, Maria del Rosario; Ponce, Alejandra Graciela; Efficacy of vanillin and geraniol in reducing Escherichia coli O157:H7 on strawberry juice; Elsevier Science; LWT - Food Science and Technology; 64; 2; 6-2015; 554-557
dc.identifier.issn
0023-6438
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/50773
dc.description.abstract
In the present study, vanillin (Van) and geraniol (Ger) were studied as potential food biopreservatives. Minimal Inhibitory Concentration (MIC) was obtained in vitro using four different pathogens as indicators. Studies in vivo in strawberry juice inoculated with Escherichia coli O157:H7 were conducted to evaluate the pathogen survival. Biopreservatives were applied at 1 and 2 MIC concentration. Samples were stored at 5 °C during 14 days, in order to study the effects of the treatments against the inoculated pathogen. At day 0, untreated sample showed counts of 5.4 log CFU/mL. Samples treated with Van2MIC, Ger1MIC, Ger2MIC showed a significant control on E. coli population at day 0 (immediately before application of the compounds), with counts of 3.0-3.2 log. Furthermore, from day 3 until the end of storage, those samples showed E. coli counts below the detection limit. More studies should be made in order to investigate the impact of vanillin and geraniol application on sensory and nutritional characteristics of strawberry juice, and the effects on its native microflora and spoilage microorganisms.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Science
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
dc.subject
Escherichia Coli O157:H7
dc.subject
Pathogen Inoculation
dc.subject
Unpasteurized Fruit Juice
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Efficacy of vanillin and geraniol in reducing Escherichia coli O157:H7 on strawberry juice
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2018-06-29T13:12:11Z
dc.journal.volume
64
dc.journal.number
2
dc.journal.pagination
554-557
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Tomadoni, Bárbara María. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química. Grupo de Investigación en Ingeniería en Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Cassani, Lucía Victoria. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química. Grupo de Investigación en Ingeniería en Alimentos; Argentina. Ministerio de Ciencia. Tecnología e Innovación Productiva. Agencia Nacional de Promoción Cientifíca y Tecnológica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Moreira, Maria del Rosario. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química. Grupo de Investigación en Ingeniería en Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ponce, Alejandra Graciela. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química. Grupo de Investigación en Ingeniería en Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.journal.title
LWT - Food Science and Technology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2015.06.039
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0023643815004661
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