Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
López, Débora Natalia  
dc.contributor.author
Galante, Micaela  
dc.contributor.author
Alvarez, Estela Mari  
dc.contributor.author
Risso, Patricia Hilda  
dc.contributor.author
Boeris, Valeria  
dc.date.available
2018-06-28T19:01:11Z  
dc.date.issued
2017-11  
dc.identifier.citation
López, Débora Natalia; Galante, Micaela; Alvarez, Estela Mari; Risso, Patricia Hilda; Boeris, Valeria; Effect of the espina corona gum on caseinate acid-induced gels; Elsevier Science; LWT - Food Science and Technology; 85; 11-2017; 121-128  
dc.identifier.issn
0023-6438  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/50460  
dc.description.abstract
Espina corona gum (ECG) is a galactomannan extracted from the seeds of a leguminous tree native to America. In spite of its potential application in the food industry, casein protein aggregation and gelation in systems containing this gum have not yet been characterized. Here, the effect of ECG on the aggregation and gelation of sodium caseinate (NaCAS) and on the microstructure, the mechanical properties and color of acid-induced gels were studied. The aggregation process of NaCAS was studied in the presence of calcium, sucrose and ECG. ECG caused an increase in the aggregation time, without modification of the aggregation pH. The presence of calcium produced an increase in the aggregation pH due to the neutralization of the negative charges of the protein surface, resulting in a decrease in the aggregation time. However, the time required for NaCAS gelification was not affected by the presence of ECG. NaCAS/ECG mixed gels presented different color, water holding capacity and mechanical properties compared to NaCAS gels in the absence of ECG. Moreover, the presence of ECG produced differences in the microstructure of the acid-induced NaCAS gels.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
Acid-Induced Gels  
dc.subject
Caseinate Aggregation  
dc.subject
Espina Corona Gum  
dc.subject
Sodium Caseinate  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Effect of the espina corona gum on caseinate acid-induced gels  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2018-06-28T14:14:41Z  
dc.journal.volume
85  
dc.journal.pagination
121-128  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: López, Débora Natalia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmaceuticas. Departamento de Química y Física; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Galante, Micaela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmaceuticas. Departamento de Química y Física; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Alvarez, Estela Mari. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmaceuticas. Departamento de Química y Física; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Risso, Patricia Hilda. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Física de Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Instituto de Física de Rosario; Argentina. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmaceuticas. Departamento de Química y Física; Argentina. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Veterinarias; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Boeris, Valeria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmaceuticas. Departamento de Química y Física; Argentina. Pontificia Universidad Católica Argentina "Santa María de los Buenos Aires"; Argentina  
dc.journal.title
LWT - Food Science and Technology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0023643817304929  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2017.07.013