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dc.contributor.author
Capiglioni, Alejo Matías  
dc.contributor.author
Lorenzetti, Florencia  
dc.contributor.author
Quiroga, Ariel Dario  
dc.contributor.author
Parody, Juan Pablo  
dc.contributor.author
Ronco, Maria Teresa  
dc.contributor.author
Pisani, Gerardo B.  
dc.contributor.author
Carrillo, Maria Cristina  
dc.contributor.author
Ceballos Mancini, María Paula  
dc.contributor.author
Alvarez, María de Luján  
dc.date.available
2018-06-28T17:12:58Z  
dc.date.issued
2018-04  
dc.identifier.citation
Capiglioni, Alejo Matías; Lorenzetti, Florencia; Quiroga, Ariel Dario; Parody, Juan Pablo; Ronco, Maria Teresa; et al.; Attenuation of liver cancer development by oral glycerol supplementation in the rat; Dr Dietrich Steinkopff Verlag; European Journal of Nutrition; 57; 3; 4-2018; 1215-1224  
dc.identifier.issn
1436-6207  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/50386  
dc.description.abstract
PURPOSE: Glycerol usage is increasing in food industry for human and animal nutrition. This study analyzed the impact of glycerol metabolism when orally supplemented during the early stage of rat liver carcinogenesis. METHODS: Wistar rats were subjected to a 2-phase model of hepatocarcinogenesis (initiated-promoted, IP group). IP animals also received glycerol by gavage (200 mg/kg body weight, IPGly group). RESULTS: Glycerol treatment reduced the volume of preneoplastic lesions by decreasing the proliferative status of liver foci, increasing the expression of p53 and p21 proteins and reducing the expression of cyclin D1 and cyclin-dependent kinase 1. Besides, apoptosis was enhanced in IPGly animals, given by an increment of Bax/Bcl-2 ratio, Bad and PUMA mitochondrial expression, a concomitant increase in cytochrome c release and caspase-3 activation. Furthermore, hepatic levels of glycerol phosphate and markers of oxidative stress were increased in IPGly rats. Oxidative stress intermediates act as intracellular messengers, inducing p53 activation and changes in JNK and Erk signaling pathways, with JNK activation and Erk inhibition. CONCLUSION: The present work provides novel data concerning the preventive actions of glycerol during the development of liver cancer and represents an economically feasible intervention to treat high-risk individuals.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Dr Dietrich Steinkopff Verlag  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Apoptosis  
dc.subject
Glycerol  
dc.subject
Liver Preneoplasia  
dc.subject
Oxidative Stress  
dc.subject
Proliferation  
dc.subject.classification
Fisiología  
dc.subject.classification
Medicina Básica  
dc.subject.classification
CIENCIAS MÉDICAS Y DE LA SALUD  
dc.title
Attenuation of liver cancer development by oral glycerol supplementation in the rat  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2018-06-26T22:34:21Z  
dc.journal.volume
57  
dc.journal.number
3  
dc.journal.pagination
1215-1224  
dc.journal.pais
Alemania  
dc.journal.ciudad
Berlín  
dc.description.fil
Fil: Capiglioni, Alejo Matías. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Fisiología Experimental. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Fisiología Experimental; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Lorenzetti, Florencia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Fisiología Experimental. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Fisiología Experimental; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Quiroga, Ariel Dario. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Fisiología Experimental. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Fisiología Experimental; Argentina. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Departamento de Ciencias Fisiológicas. Área Morfología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Parody, Juan Pablo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Fisiología Experimental. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Fisiología Experimental; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ronco, Maria Teresa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Fisiología Experimental. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Fisiología Experimental; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Pisani, Gerardo B.. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Departamento de Ciencias Fisiológicas. Área Morfología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Carrillo, Maria Cristina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Fisiología Experimental. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Fisiología Experimental; Argentina. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Departamento de Ciencias Fisiológicas. Área Morfología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ceballos Mancini, María Paula. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Fisiología Experimental. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Fisiología Experimental; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Alvarez, María de Luján. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Fisiología Experimental. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Fisiología Experimental; Argentina  
dc.journal.title
European Journal of Nutrition  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s00394-017-1404-4