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dc.contributor.author
Zuljan, Federico Alberto  
dc.contributor.author
Mortera, Pablo  
dc.contributor.author
Alarcon, Sergio Hugo  
dc.contributor.author
Blancato, Victor Sebastian  
dc.contributor.author
Espariz, Martin  
dc.contributor.author
Magni, Christian  
dc.date.available
2018-06-27T17:58:01Z  
dc.date.issued
2016-11  
dc.identifier.citation
Zuljan, Federico Alberto; Mortera, Pablo; Alarcon, Sergio Hugo; Blancato, Victor Sebastian; Espariz, Martin; et al.; Lactic acid bacteria decarboxylation reactions in cheese; Elsevier; International Dairy Journal; 62; 11-2016; 53-62  
dc.identifier.issn
0958-6946  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/50277  
dc.description.abstract
Fermentation in cheese comprises oxidation-reduction of carbohydrates to yield organic acids, alcohols and carbon dioxide. Furthermore, organic acid and amino acid metabolism produces a series of compounds that positively or negatively affect final cheese quality. Under the strong selective pressure of the acidic environment of cheese ripening, lactic acid bacteria have developed multiple stress-resistant strategies, including decarboxylase and deiminase reactions that play a main physiological role during the ripening process of cheese production. The control of the expression and activity of these enzymes is one active strategy for intracellular acid-base homeostasis. This review covers relevant pathways and aspects related to gene regulation of gene clusters present in starter or non-starter lactic acid bacteria that are involved in sensory changes such as flavour development. From the point of view of food safety the main decarboxylation pathways that lead to the formation of biogenic amines are described.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Decarboxylation Reactions  
dc.subject
Lactic Acid Bacteria  
dc.subject
Flavour Development  
dc.subject
Organic Acids  
dc.subject.classification
Biotecnología Industrial  
dc.subject.classification
Biotecnología Industrial  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.subject.classification
Biotecnología Industrial  
dc.subject.classification
Biotecnología Industrial  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Lactic acid bacteria decarboxylation reactions in cheese  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2018-06-26T22:24:29Z  
dc.journal.volume
62  
dc.journal.pagination
53-62  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Zuljan, Federico Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario; Argentina. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Mortera, Pablo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Alarcon, Sergio Hugo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Química Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Química Rosario; Argentina. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Blancato, Victor Sebastian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario; Argentina. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Espariz, Martin. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario; Argentina. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Magni, Christian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas; Argentina  
dc.journal.title
International Dairy Journal  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://dx.doi.org/10.1016/j.idairyj.2016.07.007  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0958694616302199