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dc.contributor.author
Lespinard, Alejandro Rafael  
dc.contributor.author
Arballo, Javier Ramiro  
dc.contributor.author
Taus, Francisco Jose  
dc.contributor.author
Mascheroni, Rodolfo Horacio  
dc.date.available
2018-06-26T19:18:05Z  
dc.date.issued
2015-10  
dc.identifier.citation
Lespinard, Alejandro Rafael; Arballo, Javier Ramiro; Taus, Francisco Jose; Mascheroni, Rodolfo Horacio; Multi-Objective Optimization of the Pasteurization Process of Pumpkin Cubes Packaged in Glass Jars ; De Gruyter; International Journal of Food Engineering; 11; 5; 10-2015; 679-689  
dc.identifier.issn
1556-3758  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/50136  
dc.description.abstract
The influence of particle size (PZ) and processing temperature (PT) on quality attributes and processing time of pumpkin cubes packaged in glass jars were evaluated during their pasteurization. Second-order polynomial models were developed for the following responses: texture retention (TR), total colour change (TCC) and heating time (HT), using multiple linear regression for a range of operating conditions (20-30 mm and 85-100°C for PZ and PT, respectively). A combination of the polynomial models with the methodology of desirability function was used for optimization of the pumpkin pasteurization process. The obtained optimal conditions were 20 mm and 100°C for PZ and PT, respectively; in order to obtain TR of 82.21%, TCC of 7.54 and HT of 44.97 min. However, these optimal conditions change to 100°C and 21 mm and the responses obtained are TR of 73.60%, TCC of 7.52 and HT of 39.66 min, when the processing time is prioritized.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
De Gruyter  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Desirability Function  
dc.subject
Glass Containers  
dc.subject
Multiple Response Optimization  
dc.subject
Pasteurization  
dc.subject
Pumpkin Cubes  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Multi-Objective Optimization of the Pasteurization Process of Pumpkin Cubes Packaged in Glass Jars  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2018-06-18T14:13:31Z  
dc.journal.volume
11  
dc.journal.number
5  
dc.journal.pagination
679-689  
dc.journal.pais
Alemania  
dc.description.fil
Fil: Lespinard, Alejandro Rafael. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María. Universidad Nacional de Villa María. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Arballo, Javier Ramiro. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Taus, Francisco Jose. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingenierí­a. Departamento de Ingeniería Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Mascheroni, Rodolfo Horacio. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
International Journal of Food Engineering  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1515/ijfe-2014-0241  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.degruyter.com/view/j/ijfe.ahead-of-print/ijfe-2014-0241/ijfe-2014-0241.xml