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dc.contributor.author
Sette, Paula Andrea  
dc.contributor.author
Franceschinis, Lorena Edith  
dc.contributor.author
Schebor, Carolina Claudia  
dc.contributor.author
Salvatori, Daniela Marisol  
dc.date.available
2018-06-26T17:06:59Z  
dc.date.issued
2017-02  
dc.identifier.citation
Sette, Paula Andrea; Franceschinis, Lorena Edith; Schebor, Carolina Claudia; Salvatori, Daniela Marisol; Fruit snacks from raspberries: influence of drying parameters on colour degradation and bioactive potential; Wiley Blackwell Publishing, Inc; International Journal of Food Science and Technology; 52; 2; 2-2017; 313-328  
dc.identifier.issn
0950-5423  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/50087  
dc.description.abstract
Raspberries were dehydrated using air and freeze-drying with wet and dry sugar infusion pretreatments. Product quality factors such as colour, bioactive compounds, antioxidant capacity and sensorial characteristics were analysed. Special emphasis was placed on the analysis of anthocyanin degradation and its relationship with colour deterioration and with polymeric compounds development and browning. Freeze-dried raspberries presented a higher retention of bioactive compounds and a lower content of polymeric compounds than air-dried ones. Dried samples without pretreatment (control) showed the highest retention of total phenolic content (freeze-dried ≈82% and air-dried ≈37% retention), but the lowest sensory acceptability. Although sugar infusion pretreatments caused an important loss of bioactive compounds (9–18% of TPC retention), a higher sensorial acceptability was obtained. Pretreatments with bisulphite and acid allowed obtaining the best quality attributes in terms of anthocyanin and polyphenol content, antiradical activity and colour retention. Polyphenol intake through pretreated dried raspberries (115–299 mg gallic ac./100 g intake) would be higher in some cases than that of usually consumed foods as vegetables, cereals and several fresh fruits.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Air-Drying  
dc.subject
Bioactive Compounds  
dc.subject
Freeze-Drying  
dc.subject
Osmotic Dehydration  
dc.subject
Raspberries  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Fruit snacks from raspberries: influence of drying parameters on colour degradation and bioactive potential  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2018-06-06T21:04:26Z  
dc.journal.volume
52  
dc.journal.number
2  
dc.journal.pagination
313-328  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Londres  
dc.description.fil
Fil: Sette, Paula Andrea. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Franceschinis, Lorena Edith. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Schebor, Carolina Claudia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Salvatori, Daniela Marisol. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina  
dc.journal.title
International Journal of Food Science and Technology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://dx.doi.org/10.1111/ijfs.13283  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/ijfs.13283