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dc.contributor.author
Islan, German Abel
dc.contributor.author
Dini, Cecilia
dc.contributor.author
Bartel, Laura Cecilia
dc.contributor.author
Bolzan, Alejandro Daniel
dc.contributor.author
Castro, Guillermo Raul
dc.date.available
2018-06-26T15:48:06Z
dc.date.issued
2015-12
dc.identifier.citation
Islan, German Abel; Dini, Cecilia; Bartel, Laura Cecilia; Bolzan, Alejandro Daniel; Castro, Guillermo Raul; Characterization of smart auto-degradative hydrogel matrix containing alginate lyase to enhance levofloxacin delivery against bacterial biofilms; Elsevier Science; International Journal Of Pharmaceutics; 496; 2; 12-2015; 953-964
dc.identifier.issn
0378-5173
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/50071
dc.description.abstract
The aim of the present work is the characterization of smart auto-degradable microspheres composed of calcium alginate/high methoxylated pectin containing an alginate lyase (AL) from Sphingobacterium multivorum and levofloxacin. Microspheres were prepared by ionotropic gelation containing AL in its inactive form at pH 4.0. Incubation of microspheres in Tris-HCl and PBS buffers at pH 7.40 allowed to establish the effect of ion-chelating phosphate on matrix erodability and suggested an intrinsically activation of AL by turning the pH close to neutrality. Scanning electron and optical microscopies revealed the presence of holes and surface changes in AL containing microspheres. Furthermore, texturometric parameters, DSC profiles and swelling properties were showing strong changes in microspheres properties. Encapsulation of levofloxacin into microspheres containing AL showed 70% efficiency and 35% enhancement of antimicrobial activity against Pseudomonas aeruginosa biofilm. Levofloxacin release from microspheres was not changed at acidic pH, but was modified at neutral pH in presence of AL. Advantageously, only gel matrix debris were detectable after overnight incubation, indicating an autodegradative gel process activated by the pH. Absence of matrix cytotoxicity and a reduction of the levofloxacin toxicity after encapsulation were observed in mammalian CHO-K1 cell cultures. These properties make the system a potent and versatile tool for antibiotic oral delivery targeted to intestine, enhancing the drug bioavailability to eradicate bacterial biofilm and avoiding possible intestinal obstructions.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Science
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
dc.subject
Alginate
dc.subject
Alginate Lyase
dc.subject
Autodegradable Biogels
dc.subject
Controlled Release
dc.subject
Levofloxacin
dc.subject
Pectin
dc.subject.classification
Biotecnología Industrial
dc.subject.classification
Biotecnología Industrial
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Characterization of smart auto-degradative hydrogel matrix containing alginate lyase to enhance levofloxacin delivery against bacterial biofilms
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2018-06-18T14:13:04Z
dc.journal.volume
496
dc.journal.number
2
dc.journal.pagination
953-964
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Islan, German Abel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Dini, Cecilia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Bartel, Laura Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto Multidisciplinario de Biología Celular. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Celular. Universidad Nacional de La Plata. Instituto Multidisciplinario de Biología Celular; Argentina
dc.description.fil
Fil: Bolzan, Alejandro Daniel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto Multidisciplinario de Biología Celular. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Celular. Universidad Nacional de La Plata. Instituto Multidisciplinario de Biología Celular; Argentina
dc.description.fil
Fil: Castro, Guillermo Raul. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina
dc.journal.title
International Journal Of Pharmaceutics
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.ijpharm.2015.10.050
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0378517315303185
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