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dc.contributor.author
Rodriguez, Ana Cristina  
dc.contributor.author
Torrez Irigoyen, Ricardo Martin  
dc.contributor.author
Navarro, Alba Sofia del Rosario  
dc.contributor.author
Yamul, Diego Karim  
dc.date.available
2018-06-26T15:25:30Z  
dc.date.issued
2017-11  
dc.identifier.citation
Rodriguez, Ana Cristina; Torrez Irigoyen, Ricardo Martin; Navarro, Alba Sofia del Rosario; Yamul, Diego Karim; Obtention and characterization of dried gels prepared with whey proteins, honey and hydrocolloids mixture; John Wiley & Sons Ltd; Journal of the Science of Food and Agriculture; 97; 14; 11-2017; 4969-4977  
dc.identifier.issn
0022-5142  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/50063  
dc.description.abstract
BACKGROUND: Large amounts of honey and liquid whey derived from the dairy industry are produced in Argentina. Honey is exported in bulk and whey is transformed into whey protein concentrates and isolates. The objective of this work was to investigate the effect of pH, composition and storage time on the properties of dried gels with honey, whey proteins and hydrocolloids. RESULTS: Color properties varied according to pH and composition. The fracture stress of dried gels prepared with corn starch was higher than that of gels prepared with guar gum in all conditions assayed. Young's modulus was higher at pH 7 for both compositions and increased with storage time. Rubbery characteristics were found in dried gels with guar gum, while both corn starch and guar gum made the microstructure rougher. Multivariate analysis showed that samples could be grouped by pH. Panelists preferred pH 7 products over acidic ones, and no significant differences in sensory properties were found using either corn starch or guar gum in the formulation. CONCLUSION: The results demonstrated that it is possible to generate a new product, which may open new applications for honey and whey in food formulations.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
John Wiley & Sons Ltd  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Corn Starch  
dc.subject
Dried Gels  
dc.subject
Guar Gum  
dc.subject
Honey  
dc.subject
Whey Proteins  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Obtention and characterization of dried gels prepared with whey proteins, honey and hydrocolloids mixture  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2018-06-25T16:13:04Z  
dc.journal.volume
97  
dc.journal.number
14  
dc.journal.pagination
4969-4977  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Londres  
dc.description.fil
Fil: Rodriguez, Ana Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Torrez Irigoyen, Ricardo Martin. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Navarro, Alba Sofia del Rosario. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Yamul, Diego Karim. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Journal of the Science of Food and Agriculture  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1002/jsfa.8375  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/jsfa.8375