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dc.contributor.author
Merino, Lina Ethel  
dc.contributor.author
Procura, Francisco  
dc.contributor.author
Trejo, Fernando Miguel  
dc.contributor.author
Bueno, Dante Javier  
dc.contributor.author
Golowczyc, Marina Alejandra  
dc.date.available
2018-06-25T21:49:28Z  
dc.date.issued
2017-11  
dc.identifier.citation
Merino, Lina Ethel; Procura, Francisco; Trejo, Fernando Miguel; Bueno, Dante Javier; Golowczyc, Marina Alejandra; Biofilm formation by Salmonella sp. in the poultry industry: Detection, control and eradication strategies; Elsevier Science; Food Research International; 11-2017; 1-56  
dc.identifier.issn
0963-9969  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/50028  
dc.description.abstract
Salmonella represents an important global public health problem and it is an emerging zoonotic bacterial threat in the poultry industry. Diverse registered human cases of salmonellosis shown poultry origins. Various control measures have been employed both at the farming and processing levels to address it. This review focuses on traditional and new detection techniques of biofilm formation by Salmonella spp. and different approaches that can be used to prevent and/or control biofilm formation by these bacteria. A number of methodologies based on different approximations have been recently employed to detect and evaluate bacteria attached to surfaces, including real-time polymerase chain reaction (PCR), confocal laser scanning microscopy and Optical Coherence Tomography. Due to persistence of Salmonella biofilm in food processing environments after cleaning and sanitation, control and eradication strategies in poultry industry should be constantly studied. In this sense, the use of several alternatives to control Salmonella biofilm formation, such as lactic acid bacteria, phagetherapy, extracts from aromatic plants, quorum sensing inhibitors, bacteriocins and nanomaterials, have been successfully tested and will be reviewed.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/embargoedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
Biofilm  
dc.subject
Contamination Control  
dc.subject
Poultry Industry  
dc.subject
Salmonella  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Biofilm formation by Salmonella sp. in the poultry industry: Detection, control and eradication strategies  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2018-06-25T16:15:10Z  
dc.journal.pagination
1-56  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Merino, Lina Ethel. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Procura, Francisco. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Entre Ríos. Estación Experimental Agropecuaria Concepción del Uruguay; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Trejo, Fernando Miguel. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Bueno, Dante Javier. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Entre Ríos. Estación Experimental Agropecuaria Concepción del Uruguay; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Golowczyc, Marina Alejandra. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Food Research International  
dc.rights.embargoDate
2018-12-01  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0963996917307883  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodres.2017.11.024