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dc.contributor.author
Moretti, Ana Florencia
dc.contributor.author
Gamba, Raul Ricardo
dc.contributor.author
Puppo, Jorge Andrés
dc.contributor.author
Malo, Norberto
dc.contributor.author
Gomez Zavaglia, Andrea
dc.contributor.author
León Peláez, Angela María
dc.contributor.author
Golowczyc, Marina Alejandra
dc.date.available
2018-06-25T21:41:54Z
dc.date.issued
2018-01
dc.identifier.citation
Moretti, Ana Florencia; Gamba, Raul Ricardo; Puppo, Jorge Andrés; Malo, Norberto; Gomez Zavaglia, Andrea; et al.; Incorporation of Lactobacillus plantarum and zeolites in poultry feed can reduce aflatoxin B1 levels; Association of Food Scientists and Technologists of India; Journal of Food Science and Technology; 55; 1; 1-2018; 431-436
dc.identifier.issn
0022-1155
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/50023
dc.description.abstract
The aim of this work was to evaluate the incorporation of a freeze-dried probiotic strain (Lactobacillus plantarum CIDCA 83114) into zeolites. The bacteria-zeolite mixture was added to poultry feed together with thyme, and the obtained product was stored for 60 days at 25 °C and 60–70% relative humidity. The ability of the obtained product to remove aflatoxin B1 (AFB1) was studied. The highest bacterial viability was observed when 50% w/w bacteria were added to zeolites. The bacterial:zeolite mixtures were then incorporated into poultry feed containing or not thyme. Initial counts of L. plantarum were in the range of 1–2 × 108 CFU/g for all samples. In all cases, bacterial viability decreased one logarithmic order after 20 days of storage, and three logarithmic orders after 60 days. No significant viability loss was observed after exposure of the poultry feed to gastro-intestinal conditions. Freeze-dried L. plantarum and zeolite were able to remove AFB1, with an average reduction of 20 and 80%, respectively. Moreover, the freeze-dried bacteria-zeolite mixture was capable to remove up to 90% AFB1. This work contributes to enhance the nutritional quality of poultry feed, with a strong impact in production.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Association of Food Scientists and Technologists of India
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Aflatoxin B1
dc.subject
Lactobacillus Plantarum
dc.subject
Poultry Feed
dc.subject
Zeolite
dc.subject.classification
Otras Biotecnología Agropecuaria
dc.subject.classification
Biotecnología Agropecuaria
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS
dc.title
Incorporation of Lactobacillus plantarum and zeolites in poultry feed can reduce aflatoxin B1 levels
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2018-06-25T16:15:18Z
dc.journal.volume
55
dc.journal.number
1
dc.journal.pagination
431-436
dc.journal.pais
India
dc.journal.ciudad
Mysore
dc.description.fil
Fil: Moretti, Ana Florencia. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Gamba, Raul Ricardo. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Puppo, Jorge Andrés. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Malo, Norberto. Establecimiento Doble M; Argentina
dc.description.fil
Fil: Gomez Zavaglia, Andrea. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: León Peláez, Angela María. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Golowczyc, Marina Alejandra. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Journal of Food Science and Technology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s13197-017-2923-y
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs13197-017-2923-y
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