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dc.contributor.author
Moretti, Ana Florencia  
dc.contributor.author
Gamba, Raul Ricardo  
dc.contributor.author
Puppo, Jorge Andrés  
dc.contributor.author
Malo, Norberto  
dc.contributor.author
Gomez Zavaglia, Andrea  
dc.contributor.author
León Peláez, Angela María  
dc.contributor.author
Golowczyc, Marina Alejandra  
dc.date.available
2018-06-25T21:41:54Z  
dc.date.issued
2018-01  
dc.identifier.citation
Moretti, Ana Florencia; Gamba, Raul Ricardo; Puppo, Jorge Andrés; Malo, Norberto; Gomez Zavaglia, Andrea; et al.; Incorporation of Lactobacillus plantarum and zeolites in poultry feed can reduce aflatoxin B1 levels; Association of Food Scientists and Technologists of India; Journal of Food Science and Technology; 55; 1; 1-2018; 431-436  
dc.identifier.issn
0022-1155  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/50023  
dc.description.abstract
The aim of this work was to evaluate the incorporation of a freeze-dried probiotic strain (Lactobacillus plantarum CIDCA 83114) into zeolites. The bacteria-zeolite mixture was added to poultry feed together with thyme, and the obtained product was stored for 60 days at 25 °C and 60–70% relative humidity. The ability of the obtained product to remove aflatoxin B1 (AFB1) was studied. The highest bacterial viability was observed when 50% w/w bacteria were added to zeolites. The bacterial:zeolite mixtures were then incorporated into poultry feed containing or not thyme. Initial counts of L. plantarum were in the range of 1–2 × 108 CFU/g for all samples. In all cases, bacterial viability decreased one logarithmic order after 20 days of storage, and three logarithmic orders after 60 days. No significant viability loss was observed after exposure of the poultry feed to gastro-intestinal conditions. Freeze-dried L. plantarum and zeolite were able to remove AFB1, with an average reduction of 20 and 80%, respectively. Moreover, the freeze-dried bacteria-zeolite mixture was capable to remove up to 90% AFB1. This work contributes to enhance the nutritional quality of poultry feed, with a strong impact in production.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Association of Food Scientists and Technologists of India  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Aflatoxin B1  
dc.subject
Lactobacillus Plantarum  
dc.subject
Poultry Feed  
dc.subject
Zeolite  
dc.subject.classification
Otras Biotecnología Agropecuaria  
dc.subject.classification
Biotecnología Agropecuaria  
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS  
dc.title
Incorporation of Lactobacillus plantarum and zeolites in poultry feed can reduce aflatoxin B1 levels  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2018-06-25T16:15:18Z  
dc.journal.volume
55  
dc.journal.number
1  
dc.journal.pagination
431-436  
dc.journal.pais
India  
dc.journal.ciudad
Mysore  
dc.description.fil
Fil: Moretti, Ana Florencia. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gamba, Raul Ricardo. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Puppo, Jorge Andrés. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Malo, Norberto. Establecimiento Doble M; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gomez Zavaglia, Andrea. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: León Peláez, Angela María. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Golowczyc, Marina Alejandra. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Food Science and Technology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s13197-017-2923-y  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs13197-017-2923-y