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dc.contributor.author
Ghibaudo, María Florencia
dc.contributor.author
Gerbino, Oscar Esteban
dc.contributor.author
Campodallorto, Viviana
dc.contributor.author
Gomez Zavaglia, Andrea
dc.date.available
2018-06-25T21:41:41Z
dc.date.issued
2017-12
dc.identifier.citation
Ghibaudo, María Florencia; Gerbino, Oscar Esteban; Campodallorto, Viviana; Gomez Zavaglia, Andrea; Pectin-iron capsules: Novel system to stabilise and deliver lactic acid bacteria; Elsevier; Journal of Functional Foods; 39; 12-2017; 299-305
dc.identifier.issn
1756-4646
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/50022
dc.description.abstract
The delivery of probiotics has been a challenge because microorganisms must overcome harmful environments both at a technological and at a physiological level. Encapsulation is one of the strategies to protect microorganisms against both problems. This work aimed at encapsulating probiotic Lactobacillus plantarum CIDCA 83114 in pectin-iron beads obtained by ionotropic gelation, enabling bacteria safe delivery and providing a source of iron and fibre. Microorganisms in the stationary phase were suspended in a 4% w/v pectin solution at pH 5, and the suspension, dripped into a 150 mM FeSO4 solution. The beads were freeze-dried and stored for 60 days at 4 °C. The morphology of the beads was observed by scanning electron microscopy. Bacterial culturability was determined after freeze-drying, and after the exposure to simulated saliva, gastric and intestinal conditions. The iron and pectin releases were also investigated in the same digestive conditions. Microorganisms were fully entrapped in smooth and spherical pectin-iron beads of ca. 1–2 mm diameter. Bacterial culturability did not decrease during storage. Encapsulation protected microorganisms against simulated digestive conditions, also enabling the complete release of iron and pectins in the gut. The results obtained support the safe delivery of both probiotic bacteria and iron to the gut. As iron deficiency still continuous to be a worldwide problem, using iron-pectin beads could be an adequate strategy to functionalise food products, contributing to attain the recommended iron intake.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
dc.subject
Encapsulation
dc.subject
Gastro-Intestinal Tract
dc.subject
Ionotropic Gelation
dc.subject
Iron
dc.subject
Lactic Acid Bacteria
dc.subject
Pectin
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Pectin-iron capsules: Novel system to stabilise and deliver lactic acid bacteria
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2018-06-25T16:14:56Z
dc.journal.volume
39
dc.journal.pagination
299-305
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Ghibaudo, María Florencia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Gerbino, Oscar Esteban. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Campodallorto, Viviana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Química Analítica y Fisicoquímica; Argentina
dc.description.fil
Fil: Gomez Zavaglia, Andrea. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Journal of Functional Foods
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.jff.2017.10.028
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464617306370
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