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dc.contributor.author
Salinas, Maria Victoria  
dc.contributor.author
Hamet, Maria Fernanda  
dc.contributor.author
Binaghi, Maria Julieta  
dc.contributor.author
Abraham, Analia Graciela  
dc.contributor.author
Weisstaub, Adriana Ruth  
dc.contributor.author
Zuleta, Angela  
dc.contributor.author
Ronayne de Ferrer, Patricia Ana  
dc.contributor.author
Puppo, Maria Cecilia  
dc.date.available
2018-06-25T21:41:29Z  
dc.date.issued
2017-11  
dc.identifier.citation
Salinas, Maria Victoria; Hamet, Maria Fernanda; Binaghi, Maria Julieta; Abraham, Analia Graciela; Weisstaub, Adriana Ruth; et al.; Calcium–inulin wheat bread: prebiotic effect and bone mineralisation in growing rats; Wiley Blackwell Publishing, Inc; International Journal of Food Science and Technology; 52; 11; 11-2017; 2463-2470  
dc.identifier.issn
0950-5423  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/50021  
dc.description.abstract
The nutritional performance of wheat bread prepared with calcium carbonate and inulin was studied in growing rats fed with three diets (BD: diet containing bread with calcium and inulin, SD: diet with synergy1® and CD: diet control-AIN 93G-) up to 60 days. Animals fed with BD consumed less diet and presented a caecal pH (5.5) lower than that of the CD group (7.0) with the highest amount of anaerobic micro-organisms (1.68 × 1010 cfu g−1) at 23 days. Microbiota profiles (DGGE) indicated that BD groups presented 66% of similarity and greater variability than the CD group, suggesting changes due to the prebiotic effect of inulin. In the BD group, calcium apparent absorption (AAC a: 83%), bone mineral content (18 g kg−1), proximal tibia density (242 mg cm−2) and bone volume (BV: 41%) were higher than in the CD group. The decrease in pH due to fermentation in the large intestine increased calcium bioavailability. Although all variables studied on animals fed with diets containing the prebiotic were improved with respect to a control without inulin, in the case of bread diet, many of them were similar to those of the positive control. Consequently, the prebiotic effect was not altered during the baking process. Results suggest that wheat bread, a highly consumed product throughout the world, is an adequate vehicle for including calcium and inulin in healthy food.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Anaerobic Micro-Organisms  
dc.subject
Calcium Bone Mineralisation  
dc.subject
Calcium Carbonate  
dc.subject
Inulin  
dc.subject
Wheat Bread  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Calcium–inulin wheat bread: prebiotic effect and bone mineralisation in growing rats  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2018-06-25T16:14:34Z  
dc.journal.volume
52  
dc.journal.number
11  
dc.journal.pagination
2463-2470  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Londres  
dc.description.fil
Fil: Salinas, Maria Victoria. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Hamet, Maria Fernanda. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Binaghi, Maria Julieta. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Abraham, Analia Graciela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Weisstaub, Adriana Ruth. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Zuleta, Angela. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ronayne de Ferrer, Patricia Ana. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Puppo, Maria Cecilia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina  
dc.journal.title
International Journal of Food Science and Technology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/ijfs.13531  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1111/ijfs.13531