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dc.contributor.author
Deladino, Lorena  
dc.contributor.author
Alvarez, I.  
dc.contributor.author
De Ancos, B.  
dc.contributor.author
Sánchez Moreno, C.  
dc.contributor.author
Molina García, A. D.  
dc.contributor.author
Schneider Teixeira, Aline  
dc.date.available
2018-06-25T21:41:18Z  
dc.date.issued
2017-07  
dc.identifier.citation
Deladino, Lorena; Alvarez, I.; De Ancos, B.; Sánchez Moreno, C.; Molina García, A. D.; et al.; Betalains and phenolic compounds of leaves and stems of Alternanthera brasiliana and Alternanthera tenella; Elsevier Science; Food Research International; 97; 7-2017; 240-249  
dc.identifier.issn
0963-9969  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/50020  
dc.description.abstract
Betacyanins and phenolic compounds from acetonitrile:acidified water extracts of Alternanthera brasiliana and Alternanthera tenella were characterized and quantified using a high-performance liquid chromatography system coupled with diode array and electrospray mass spectrometry detection. Four betacyanins (amaranthine, isoamaranthine, betanin and isobetanin) were tentatively identified and quantified. Twenty eight phenolic compounds of four different families (hydroxybenzoic and hydroxycinnamic acids, flavones and flavonols) were separated and characterized on the basis of their accurate MS and MS/MS information out of which ten compounds were confirmed by authentic standards. These plant species could be considered as an especially rich source of natural bioactive compounds and potential food colorants. A. brasiliana showed the highest betacyanin and polyphenols content (89 μg/g and 35,243 μg/g, respectively). Among polyphenols, flavonols were the more abundant (kaempferol-glucoside, kaempferol-rutinoside and kaempferol-rhamnosyl-rhamnosyl-glycoside). Meanwhile, A. tenella showed a different polyphenols profile with flavones as major compounds (glucopyranosil-vitexin and vitexin). As a novelty, pentosyl-vitexin and pentosyl-isovitexin were detected for the first time in Alternanthera plants. Both A. brasiliana and A. tenella leaves showed high total polyphenol content and in vitro antioxidant activity (FRAP). These results provide an analytical base concerning the phenolic and betalains composition and the antioxidant properties of two members of the promising Alternanthera gender, for subsequent applications, such as functional food ingredients.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/embargoedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
Amaranthine  
dc.subject
Betanin  
dc.subject
Food Additives  
dc.subject
Kaempferol  
dc.subject
Polyphenols  
dc.subject
Vitexin  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Betalains and phenolic compounds of leaves and stems of Alternanthera brasiliana and Alternanthera tenella  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2018-06-25T16:12:58Z  
dc.journal.volume
97  
dc.journal.pagination
240-249  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Deladino, Lorena. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Alvarez, I.. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Alimentos y Nutrición; España  
dc.description.fil
Fil: De Ancos, B.. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Alimentos y Nutrición; España  
dc.description.fil
Fil: Sánchez Moreno, C.. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Alimentos y Nutrición; España  
dc.description.fil
Fil: Molina García, A. D.. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Alimentos y Nutrición; España  
dc.description.fil
Fil: Schneider Teixeira, Aline. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Alimentos y Nutrición; España  
dc.journal.title
Food Research International  
dc.rights.embargoDate
2018-08-01  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0963996917301680  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodres.2017.04.017