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dc.contributor.author
Deladino, Lorena
dc.contributor.author
Alvarez, I.
dc.contributor.author
De Ancos, B.
dc.contributor.author
Sánchez Moreno, C.
dc.contributor.author
Molina García, A. D.
dc.contributor.author
Schneider Teixeira, Aline
dc.date.available
2018-06-25T21:41:18Z
dc.date.issued
2017-07
dc.identifier.citation
Deladino, Lorena; Alvarez, I.; De Ancos, B.; Sánchez Moreno, C.; Molina García, A. D.; et al.; Betalains and phenolic compounds of leaves and stems of Alternanthera brasiliana and Alternanthera tenella; Elsevier Science; Food Research International; 97; 7-2017; 240-249
dc.identifier.issn
0963-9969
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/50020
dc.description.abstract
Betacyanins and phenolic compounds from acetonitrile:acidified water extracts of Alternanthera brasiliana and Alternanthera tenella were characterized and quantified using a high-performance liquid chromatography system coupled with diode array and electrospray mass spectrometry detection. Four betacyanins (amaranthine, isoamaranthine, betanin and isobetanin) were tentatively identified and quantified. Twenty eight phenolic compounds of four different families (hydroxybenzoic and hydroxycinnamic acids, flavones and flavonols) were separated and characterized on the basis of their accurate MS and MS/MS information out of which ten compounds were confirmed by authentic standards. These plant species could be considered as an especially rich source of natural bioactive compounds and potential food colorants. A. brasiliana showed the highest betacyanin and polyphenols content (89 μg/g and 35,243 μg/g, respectively). Among polyphenols, flavonols were the more abundant (kaempferol-glucoside, kaempferol-rutinoside and kaempferol-rhamnosyl-rhamnosyl-glycoside). Meanwhile, A. tenella showed a different polyphenols profile with flavones as major compounds (glucopyranosil-vitexin and vitexin). As a novelty, pentosyl-vitexin and pentosyl-isovitexin were detected for the first time in Alternanthera plants. Both A. brasiliana and A. tenella leaves showed high total polyphenol content and in vitro antioxidant activity (FRAP). These results provide an analytical base concerning the phenolic and betalains composition and the antioxidant properties of two members of the promising Alternanthera gender, for subsequent applications, such as functional food ingredients.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Science
dc.rights
info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
dc.subject
Amaranthine
dc.subject
Betanin
dc.subject
Food Additives
dc.subject
Kaempferol
dc.subject
Polyphenols
dc.subject
Vitexin
dc.subject.classification
Otras Ciencias Químicas
dc.subject.classification
Ciencias Químicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Betalains and phenolic compounds of leaves and stems of Alternanthera brasiliana and Alternanthera tenella
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2018-06-25T16:12:58Z
dc.journal.volume
97
dc.journal.pagination
240-249
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Deladino, Lorena. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Alvarez, I.. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Alimentos y Nutrición; España
dc.description.fil
Fil: De Ancos, B.. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Alimentos y Nutrición; España
dc.description.fil
Fil: Sánchez Moreno, C.. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Alimentos y Nutrición; España
dc.description.fil
Fil: Molina García, A. D.. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Alimentos y Nutrición; España
dc.description.fil
Fil: Schneider Teixeira, Aline. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Alimentos y Nutrición; España
dc.journal.title
Food Research International
dc.rights.embargoDate
2018-08-01
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0963996917301680
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodres.2017.04.017
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