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dc.contributor.author
Lamarra, Javier Andres  
dc.contributor.author
Rivero, Sandra G. M.  
dc.contributor.author
Pinotti, Adriana Noemi  
dc.date.available
2018-06-25T20:11:23Z  
dc.date.issued
2017-10  
dc.identifier.citation
Lamarra, Javier Andres; Rivero, Sandra G. M.; Pinotti, Adriana Noemi; Assembly of chitosan support matrix with gallic acid-functionalized nanoparticles; Elsevier Science; Materials Science and Engineering: C; 79; 10-2017; 848-859  
dc.identifier.issn
0928-4931  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/49990  
dc.description.abstract
The incorporation of gallic acid (GA) in a direct way or into nanoparticles included in chitosan edible films appears as a suitable approach to increase its preservation upon adverse conditions. The addition of nanoparticles to chitosan-based matrices resulted in improvements in their solubility, swelling, and mechanical properties. It is worth noting that by means of the nanoencapsulation, the release process can be modulated in relation to the delivery of GA included directly in the matrix, releasing the agent at a lower rate for a longer time. Films containing functionalized nanoparticles are promising as a means to develop tailor-made support matrices for improving the shelf stability of the included active compound. From the point of view of the antimicrobial activity, all studied films showed bacteriostatic activity against Staphylococcus aureus ATCC 25923, Escherichia coli ATCC 25922, Salmonella spp. and Candida vinaria. The results suggest that active films with nanoparticles could be a potential candidate for the support and controlled release of active compounds such as gallic acid.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
Antimicrobial Properties  
dc.subject
Chitosan Nanoparticles  
dc.subject
Controlled Release  
dc.subject
Gallic Acid  
dc.subject
Nanocomposites  
dc.subject.classification
Recubrimientos y Películas  
dc.subject.classification
Ingeniería de los Materiales  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Assembly of chitosan support matrix with gallic acid-functionalized nanoparticles  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2018-06-25T16:13:38Z  
dc.journal.volume
79  
dc.journal.pagination
848-859  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Lamarra, Javier Andres. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rivero, Sandra G. M.. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Pinotti, Adriana Noemi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Materials Science and Engineering: C  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.msec.2017.05.104  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0928493116327576