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dc.contributor.author
Copado, Claudia Noelia  
dc.contributor.author
Diehl, Bernd W.K.  
dc.contributor.author
Ixtaina, Vanesa Yanet  
dc.contributor.author
Tomás, Mabel Cristina  
dc.date.available
2018-06-25T19:46:09Z  
dc.date.issued
2017-12  
dc.identifier.citation
Copado, Claudia Noelia; Diehl, Bernd W.K.; Ixtaina, Vanesa Yanet; Tomás, Mabel Cristina; Application of Maillard reaction products on chia seed oil microcapsules with different core/wall ratios; Elsevier Science; LWT - Food Science and Technology; 86; 12-2017; 408-417  
dc.identifier.issn
0023-6438  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/49983  
dc.description.abstract
This research studies the physical properties of microcapsules formulated with different concentrations of chia oil, using Maillard Reaction Products (MRPs) with different protein:carbohydrate ratio as encapsulants. Microcapsules were obtained from freeze-drying of O/W emulsions composed by non-heated/heated aqueous phases containing NaCas (10%wt) and lactose (10 or 20% wt/wt) blends. Chia oil (10, 15 or 20%wt/wt) constituted the oil phases. The moisture content of microcapsules was 0.31–2.23% d.b., while the water activity was ∼0.500. The dispersibility and color were also studied. The microencapsulation efficiency varied between 41.43 and 83.95%. The bulk density was 323–551 kg/m3 and 244–301 kg/m3 for tapped and aerated density, respectively. All microcapsules exhibited an outer topography characterized by flakes and agglomerates without cracks or dents. The particle size distribution and D[3,2] of reconstituted emulsions were analyzed. The heat treatment improved the protection of chia oil against lipid oxidation in most samples, partially due to the antioxidant properties of the MRPs. Also, the oil content and the protein:carbohydrate ratio affected de oxidative stability. Thus, MRPs produced by heat treatment of NaCas-lactose mixture with different protein:carbohydrate ratios were effective for conferring microencapsulated chia oil additional oxidative stability.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
Chia Oil  
dc.subject
Microencapsulation  
dc.subject
Omega-3 Fatty Acids  
dc.subject
Physicochemical Properties  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Application of Maillard reaction products on chia seed oil microcapsules with different core/wall ratios  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2018-06-25T16:14:08Z  
dc.journal.volume
86  
dc.journal.pagination
408-417  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Copado, Claudia Noelia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Diehl, Bernd W.K.. Spectral Service GmbH Laboratorium fur Auftragsanalytik; Alemania  
dc.description.fil
Fil: Ixtaina, Vanesa Yanet. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Tomás, Mabel Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
LWT - Food Science and Technology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2017.08.010  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0023643817305789