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dc.contributor.author
Quintana, Gabriel Sebastian

dc.contributor.author
Simões, M.G.
dc.contributor.author
Hugo, Ayelen Amelia

dc.contributor.author
Alves, P.
dc.contributor.author
Ferreira, P.
dc.contributor.author
Gerbino, Oscar Esteban

dc.contributor.author
Simões, P.N.
dc.contributor.author
Gomez Zavaglia, Andrea

dc.date.available
2018-06-25T19:45:50Z
dc.date.issued
2017-08
dc.identifier.citation
Quintana, Gabriel Sebastian; Simões, M.G.; Hugo, Ayelen Amelia; Alves, P.; Ferreira, P.; et al.; Layer-by-layer encapsulation of Lactobacillus delbrueckii subsp. Bulgaricus using block-copolymers of poly(acrylic acid) and pluronic for safe release in gastro-intestinal conditions; Elsevier; Journal of Functional Foods; 35; 8-2017; 408-417
dc.identifier.issn
1756-4646
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/49981
dc.description.abstract
Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus CIDCA 333 was encapsulated by layer-by-layer (LbL) technique. Copolymers of pluronic and poly(acrylic acid), were synthesized and characterized, and chitosan was selected as cationic polyelectrolyte. The efficiency of encapsulation was evaluated by plate counting the microorganisms before and after coating, after freeze-drying with sucrose, and after exposure to simulated gastrointestinal conditions. Coated microorganisms with 2/3 layers were also protected against simulated gastro-intestinal conditions, while cultivability of uncoated bacteria significantly dropped. Confocal microscopy allowed determining the integrity and permeability of the coated and uncoated microorganisms. Coated bacteria were non-toxic to eukaryotic cells, by the MTT assay, and showed no significant decrease of cultivability before and after freeze-drying and after 60 days of storage at 4 °C. Considering the GRAS status of the used polymers, the results obtained revealed a potential delivery system of sensitive lactic acid bacteria strains in food products, ensuring their safe arrival to the gut.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier

dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
dc.subject
Bacterial Safe Delivery
dc.subject
Lactic Acid Bacteria
dc.subject
Layer-By-Layer
dc.subject
Pluronic
dc.subject
Polyacrylic Acid
dc.subject
Storage
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas

dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías

dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS

dc.title
Layer-by-layer encapsulation of Lactobacillus delbrueckii subsp. Bulgaricus using block-copolymers of poly(acrylic acid) and pluronic for safe release in gastro-intestinal conditions
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2018-06-25T16:12:42Z
dc.journal.volume
35
dc.journal.pagination
408-417
dc.journal.pais
Países Bajos

dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Quintana, Gabriel Sebastian. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Simões, M.G.. Universidad de Coimbra; Portugal
dc.description.fil
Fil: Hugo, Ayelen Amelia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Alves, P.. Universidad de Coimbra; Portugal
dc.description.fil
Fil: Ferreira, P.. Universidad de Coimbra; Portugal
dc.description.fil
Fil: Gerbino, Oscar Esteban. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Simões, P.N.. Universidad de Coimbra; Portugal
dc.description.fil
Fil: Gomez Zavaglia, Andrea. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Journal of Functional Foods
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://dx.doi.org/10.1016/j.jff.2017.06.007
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464617303237
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