Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Rodriguez Lanzi, Maria Cecilia
dc.contributor.author
de Rosas, María Inés
dc.contributor.author
Perdicaro, Diahann Jeanette
dc.contributor.author
Ponce, María Teresa
dc.contributor.author
Martínez, Liliana Estela
dc.contributor.author
Miatello, Roberto Miguel
dc.contributor.author
Cavagnaro, Juan Bruno
dc.contributor.author
Vazquez, Marcela Alejandra
dc.date.available
2018-06-22T20:19:28Z
dc.date.issued
2016-11
dc.identifier.citation
Rodriguez Lanzi, Maria Cecilia; de Rosas, María Inés; Perdicaro, Diahann Jeanette; Ponce, María Teresa; Martínez, Liliana Estela; et al.; Effects of salicylic acid-induced wine rich in anthocyanins on metabolic parameters and adipose insulin signaling in high-fructose fed rats; Taylor & Francis Ltd; International Journal of Food Sciences and Nutrition; 67; 8; 11-2016; 969-976
dc.identifier.issn
0963-7486
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/49765
dc.description.abstract
We evaluated the effects of Syrah red wine treated with salicylic acid (RW SA) and its control red wine (RW) on metabolic parameters, systolic blood pressure and adipose tissue insulin signaling in high-fructose (F) fed rats. Grape treated with SA increased the anthocyanin (ANTs) levels in RW. F induced increased systolic blood pressure, dislipidemia and insulin resistance (HOMA:IR). F rats treated with RW significantly prevented these alterations while RW SA partially attenuated triglycerides levels and HOMA:IR without modifications in HDL cholesterol levels. F impaired the adipose tissue response to insulin. Supplementation with RW and RW SA partially attenuated these alterations. Rats supplemented with RW SA had lesser beneficial effects on metabolic alterations than control RW, while both RW and RW SA attenuated altered adipose response to insulin. More studies are necessary to deeply evaluate the effect on SA-induced RW rich in ANTs levels on metabolic alterations associated to MetS.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Taylor & Francis Ltd
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Adipose Tissue
dc.subject
Anthocyanins
dc.subject
High-Fructose Diet
dc.subject
Red Wine
dc.subject
Salicylic Acid
dc.subject.classification
Otras Biotecnologías de la Salud
dc.subject.classification
Biotecnología de la Salud
dc.subject.classification
CIENCIAS MÉDICAS Y DE LA SALUD
dc.title
Effects of salicylic acid-induced wine rich in anthocyanins on metabolic parameters and adipose insulin signaling in high-fructose fed rats
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2018-06-18T19:09:31Z
dc.journal.volume
67
dc.journal.number
8
dc.journal.pagination
969-976
dc.journal.pais
Reino Unido
dc.journal.ciudad
Londres
dc.description.fil
Fil: Rodriguez Lanzi, Maria Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Medicina y Biología Experimental de Cuyo; Argentina
dc.description.fil
Fil: de Rosas, María Inés. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina
dc.description.fil
Fil: Perdicaro, Diahann Jeanette. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Medicina y Biología Experimental de Cuyo; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ponce, María Teresa. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Médicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Martínez, Liliana Estela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina
dc.description.fil
Fil: Miatello, Roberto Miguel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Medicina y Biología Experimental de Cuyo; Argentina
dc.description.fil
Fil: Cavagnaro, Juan Bruno. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina
dc.description.fil
Fil: Vazquez, Marcela Alejandra. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina
dc.journal.title
International Journal of Food Sciences and Nutrition
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1080/09637486.2016.1207060
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/09637486.2016.1207060
Archivos asociados