Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Rodriguez Lanzi, Maria Cecilia  
dc.contributor.author
de Rosas, María Inés  
dc.contributor.author
Perdicaro, Diahann Jeanette  
dc.contributor.author
Ponce, María Teresa  
dc.contributor.author
Martínez, Liliana Estela  
dc.contributor.author
Miatello, Roberto Miguel  
dc.contributor.author
Cavagnaro, Juan Bruno  
dc.contributor.author
Vazquez, Marcela Alejandra  
dc.date.available
2018-06-22T20:19:28Z  
dc.date.issued
2016-11  
dc.identifier.citation
Rodriguez Lanzi, Maria Cecilia; de Rosas, María Inés; Perdicaro, Diahann Jeanette; Ponce, María Teresa; Martínez, Liliana Estela; et al.; Effects of salicylic acid-induced wine rich in anthocyanins on metabolic parameters and adipose insulin signaling in high-fructose fed rats; Taylor & Francis Ltd; International Journal of Food Sciences and Nutrition; 67; 8; 11-2016; 969-976  
dc.identifier.issn
0963-7486  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/49765  
dc.description.abstract
We evaluated the effects of Syrah red wine treated with salicylic acid (RW SA) and its control red wine (RW) on metabolic parameters, systolic blood pressure and adipose tissue insulin signaling in high-fructose (F) fed rats. Grape treated with SA increased the anthocyanin (ANTs) levels in RW. F induced increased systolic blood pressure, dislipidemia and insulin resistance (HOMA:IR). F rats treated with RW significantly prevented these alterations while RW SA partially attenuated triglycerides levels and HOMA:IR without modifications in HDL cholesterol levels. F impaired the adipose tissue response to insulin. Supplementation with RW and RW SA partially attenuated these alterations. Rats supplemented with RW SA had lesser beneficial effects on metabolic alterations than control RW, while both RW and RW SA attenuated altered adipose response to insulin. More studies are necessary to deeply evaluate the effect on SA-induced RW rich in ANTs levels on metabolic alterations associated to MetS.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Taylor & Francis Ltd  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Adipose Tissue  
dc.subject
Anthocyanins  
dc.subject
High-Fructose Diet  
dc.subject
Red Wine  
dc.subject
Salicylic Acid  
dc.subject.classification
Otras Biotecnologías de la Salud  
dc.subject.classification
Biotecnología de la Salud  
dc.subject.classification
CIENCIAS MÉDICAS Y DE LA SALUD  
dc.title
Effects of salicylic acid-induced wine rich in anthocyanins on metabolic parameters and adipose insulin signaling in high-fructose fed rats  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2018-06-18T19:09:31Z  
dc.journal.volume
67  
dc.journal.number
8  
dc.journal.pagination
969-976  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Londres  
dc.description.fil
Fil: Rodriguez Lanzi, Maria Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Medicina y Biología Experimental de Cuyo; Argentina  
dc.description.fil
Fil: de Rosas, María Inés. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Perdicaro, Diahann Jeanette. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Medicina y Biología Experimental de Cuyo; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ponce, María Teresa. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Médicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Martínez, Liliana Estela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Miatello, Roberto Miguel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Medicina y Biología Experimental de Cuyo; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Cavagnaro, Juan Bruno. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Vazquez, Marcela Alejandra. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina  
dc.journal.title
International Journal of Food Sciences and Nutrition  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1080/09637486.2016.1207060  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/09637486.2016.1207060