Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Perini, Mauro Alejandro  
dc.contributor.author
Sin, Ignacio Nicolás  
dc.contributor.author
Reyes Jara, Andrea Milagros  
dc.contributor.author
Gómez Lobato, María Eugenia  
dc.contributor.author
Civello, Pedro Marcos  
dc.contributor.author
Martinez, Gustavo Adolfo  
dc.date.available
2018-06-22T13:34:08Z  
dc.date.issued
2017-04  
dc.identifier.citation
Perini, Mauro Alejandro; Sin, Ignacio Nicolás; Reyes Jara, Andrea Milagros; Gómez Lobato, María Eugenia; Civello, Pedro Marcos; et al.; Hot water treatments performed in the base of the broccoli stem reduce postharvest senescence of broccoli (Brassica oleracea L. Var italic) heads stored at 20 °C; Elsevier Science; LWT - Food Science and Technology; 77; 4-2017; 314-322  
dc.identifier.issn
0023-6438  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/49621  
dc.description.abstract
Heat treatments cause a moderate and reversible stress that interrupts the normal metabolism (senescence or fruit ripening) of the product. Although there is a large number of reports about heat treatments on broccoli heads, the effect of subjecting only the stems to thermal treatments has not been studied yet. One of the main reasons to analyze this approach is that the hormone ethylene is actively produced in the stem cutting area. Different hot water treatments were performed on the first 5 cm of broccoli stems with various combinations of time-temperature. Treatment carried out at 50 °C for 3 min was chosen for further analysis of different quality and senescence parameters, taking into account that broccoli heads presented a delayed change in Hue and L values when compared with controls during storage. While control heads looked yellow, heat-treated samples retained most of their green colour. Furthermore, control heads presented higher weight loss, lower total and soluble protein, and lower total soluble sugar after 3 or 5 storage days, giving evidence of the fact that a heat treatment just on the stem contributes to the delay of broccoli senescence and to the maintenance of the overall quality of the product during storage.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
Broccoli  
dc.subject
Heat Treatment  
dc.subject
Physical Treatment  
dc.subject
Postharvest  
dc.subject
Senescence  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Hot water treatments performed in the base of the broccoli stem reduce postharvest senescence of broccoli (Brassica oleracea L. Var italic) heads stored at 20 °C  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2018-06-21T14:17:34Z  
dc.journal.volume
77  
dc.journal.pagination
314-322  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Perini, Mauro Alejandro. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Fisiología Vegetal. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Naturales y Museo. Instituto de Fisiología Vegetal; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Sin, Ignacio Nicolás. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Fisiología Vegetal. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Naturales y Museo. Instituto de Fisiología Vegetal; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Reyes Jara, Andrea Milagros. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Fisiología Vegetal. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Naturales y Museo. Instituto de Fisiología Vegetal; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gómez Lobato, María Eugenia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Fisiología Vegetal. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Naturales y Museo. Instituto de Fisiología Vegetal; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Civello, Pedro Marcos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Fisiología Vegetal. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Naturales y Museo. Instituto de Fisiología Vegetal; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Martinez, Gustavo Adolfo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas "Dr. Raúl Alfonsín" (sede Chascomús). Universidad Nacional de San Martín. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas "Dr. Raúl Alfonsín" (sede Chascomús); Argentina  
dc.journal.title
LWT - Food Science and Technology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2016.11.066  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S002364381630737X