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dc.contributor.author
Olmedo, Gabriela María
dc.contributor.author
Cerioni, Luciana
dc.contributor.author
Gonzalez, Maria Micaela
dc.contributor.author
Cabrerizo, Franco Martín
dc.contributor.author
Rapisarda, Viviana Andrea
dc.contributor.author
Volentini, Sabrina Inès
dc.date.available
2018-06-22T13:34:01Z
dc.date.issued
2017-04
dc.identifier.citation
Olmedo, Gabriela María; Cerioni, Luciana; Gonzalez, Maria Micaela; Cabrerizo, Franco Martín; Rapisarda, Viviana Andrea; et al.; Antifungal activity of β-carbolines on Penicillium digitatum and Botrytis cinerea; Academic Press Ltd - Elsevier Science Ltd; Food Microbiology; 62; 4-2017; 9-14
dc.identifier.issn
0740-0020
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/49620
dc.description.abstract
β-carbolines (βCs) are alkaloids widely distributed in nature that have demonstrated antimicrobial properties. Here, we tested in vitro six βCs against Penicillium digitatum and Botrytis cinerea, causal agents of postharvest diseases on fruit and vegetables. Full aromatic βCs (harmine, harmol, norharmane and harmane) exhibited a marked inhibitory effect on conidia germination at concentrations between 0.5 and 1 mM, while dihydro-βCs (harmalina and harmalol) only caused germination delay. Harmol showed the highest inhibitory effect on both fungal pathogens. After 24 h of exposure to 1 mM harmol, conidia revealed a severe cellular damage, exhibiting disorganized cytoplasm and thickened cell wall. Harmol antimicrobial effect was fungicidal on B. cinerea, while it was fungistatic on P. digitatum. Conidia membrane permeabilization was detected in treatments with harmol at sub-inhibitory and inhibitory concentrations, for both pathogens. In addition, residual infectivity of P. digitatum on lemons and B. cinerea on blueberries was significantly reduced after exposure to this alkaloid. It also inhibited mycelial growth, preventing sporulation at the highest concentration tested. These results indicate that harmol might be a promising candidate as a new antifungal molecule to control causal agents of fruit diseases.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Academic Press Ltd - Elsevier Science Ltd
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Alkaloids
dc.subject
Conidial Membrane Permeabilization
dc.subject
Germination Inhibition
dc.subject
Harmol
dc.subject
Infectivity
dc.subject
Phytopathogens
dc.subject.classification
Otras Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Antifungal activity of β-carbolines on Penicillium digitatum and Botrytis cinerea
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2018-06-21T14:17:20Z
dc.journal.volume
62
dc.journal.pagination
9-14
dc.journal.pais
Estados Unidos
dc.journal.ciudad
orlando
dc.description.fil
Fil: Olmedo, Gabriela María. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Cerioni, Luciana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Gonzalez, Maria Micaela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas "Dr. Raúl Alfonsín" (sede Chascomús). Universidad Nacional de San Martín. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas "Dr. Raúl Alfonsín" (sede Chascomús); Argentina
dc.description.fil
Fil: Cabrerizo, Franco Martín. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas "Dr. Raúl Alfonsín" (sede Chascomús). Universidad Nacional de San Martín. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas "Dr. Raúl Alfonsín" (sede Chascomús); Argentina
dc.description.fil
Fil: Rapisarda, Viviana Andrea. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Volentini, Sabrina Inès. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; Argentina
dc.journal.title
Food Microbiology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://dx.doi.org/10.1016/j.fm.2016.09.011
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0740002015302549


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