Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Crettaz Minaglia, Melina Celeste  
dc.contributor.author
Rosso, Lorena Vanesa  
dc.contributor.author
Aranda Mosquera, Jorge Oswaldo  
dc.contributor.author
Goñi, Sandro Mauricio  
dc.contributor.author
Sedan, Daniela Yazmine  
dc.contributor.author
Andrinolo, Dario  
dc.contributor.author
Giannuzzi, Leda  
dc.date.available
2018-06-21T17:01:57Z  
dc.date.issued
2017-07  
dc.identifier.citation
Crettaz Minaglia, Melina Celeste; Rosso, Lorena Vanesa; Aranda Mosquera, Jorge Oswaldo; Goñi, Sandro Mauricio; Sedan, Daniela Yazmine; et al.; Mathematical modeling of Microcystis aeruginosa growth and [D-Leu1] microcystin-LR production in culture media at different temperatures; Elsevier Science; Harmful Algae; 67; 7-2017; 13-25  
dc.identifier.issn
1568-9883  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/49569  
dc.description.abstract
The effect of temperature (26 °C, 28 °C, 30 °C and 35 °C) on the growth of native CAAT-3-2005 Microcystis aeruginosa and the production of Chlorophyll-a (Chl-a) and Microcystin-LR (MC-LR) were examined through laboratory studies. Kinetic parameters such as specific growth rate (μ), lag phase duration (LPD) and maximum population density (MPD) were determined by fitting the modified Gompertz equation to the M. aeruginosa strain cell count (cells mL−1). A 4.8-fold increase in μ values and a 10.8-fold decrease in the LPD values were found for M. aeruginosa growth when the temperature changed from 15 °C to 35 °C. The activation energy of the specific growth rate (Eμ) and of the adaptation rate (E1/LPD) were significantly correlated (R2 = 0.86). The cardinal temperatures estimated by the modified Ratkowsky model were minimum temperature = 8.58 ± 2.34 °C, maximum temperature = 45.04 ± 1.35 °C and optimum temperature = 33.39 ± 0.55 °C. Maximum MC-LR production decreased 9.5-fold when the temperature was increased from 26 °C to 35 °C. The maximum production values were obtained at 26° C and the maximum depletion rate of intracellular MC-LR was observed at 30–35 °C. The MC-LR cell quota was higher at 26 and 28 °C (83 and 80 fg cell−1, respectively) and the MC-LR Chl-a quota was similar at all the different temperatures (0.5–1.5 fg ng−1). The Gompertz equation and dynamic model were found to be the most appropriate approaches to calculate M. aeruginosa growth and production of MC-LR, respectively. Given that toxin production decreased with increasing temperatures but growth increased, this study demonstrates that growth and toxin production processes are uncoupled in M. aeruginosa. These data and models may be useful to predict M. aeruginosa bloom formation in the environment.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
CYANOBACTERIA  
dc.subject
MATHEMATICAL MODELLING  
dc.subject
MICROCYSTINS  
dc.subject
TEMPERATURE  
dc.subject.classification
Biología Marina, Limnología  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Mathematical modeling of Microcystis aeruginosa growth and [D-Leu1] microcystin-LR production in culture media at different temperatures  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2018-06-21T13:01:56Z  
dc.journal.volume
67  
dc.journal.pagination
13-25  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Crettaz Minaglia, Melina Celeste. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Área de Toxicología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rosso, Lorena Vanesa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Área de Toxicología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Aranda Mosquera, Jorge Oswaldo. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Área de Toxicología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Goñi, Sandro Mauricio. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Sedan, Daniela Yazmine. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Área de Toxicología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Andrinolo, Dario. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Área de Toxicología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Giannuzzi, Leda. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Área de Toxicología; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Harmful Algae  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://dx.doi.org/10.1016/j.hal.2017.05.006  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S156898831630302X