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dc.contributor.author
Astoreca, Andrea Luciana  
dc.contributor.author
Ortega, Leonel Maximilano  
dc.contributor.author
Fígoli, Cecilia Beatríz  
dc.contributor.author
Cardós, M.  
dc.contributor.author
Cavaglieri, Lilia Reneé  
dc.contributor.author
Bosch, A.  
dc.contributor.author
Alconada Magliano, Teresa Maria  
dc.date.available
2018-06-21T12:36:58Z  
dc.date.issued
2016-12  
dc.identifier.citation
Astoreca, Andrea Luciana; Ortega, Leonel Maximilano; Fígoli, Cecilia Beatríz; Cardós, M.; Cavaglieri, Lilia Reneé; et al.; Comparative study of analytical techniques for deoxynivalenol detection and quantification in wheat samples destined for the manufacture of commercial products; Wageningen Academic Publishers; World Mycotoxin Journal; 10; 2; 12-2016; 111-120  
dc.identifier.issn
1875-0796  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/49499  
dc.description.abstract
The concern regarding toxicity from the presence of deoxynivalenol (DON) in wheat that affects both economy and public health leads to the need to find appropriate detection methods for determining the degree of DON contamination in terms of the equipment available and the speed required for obtaining the incidence. The objective of this study was to compare the performance of two alternative analytical techniques for DON quantification for use in the food industry with a reference technique. Samples of wheat and the commercial by-products were analysed by high-performance liquid chromatography (HPLC) with an ultraviolet detector as the reference method and the results compared with those obtained from a rapid lateral-flow immunochromatographic device (Reveal Q+) and of a Fourier-transform-infrared (FTIR) spectroscopy technique. Pearson?s correlation coefficient between the HPLC and Reveal-Q+ data (0.45), although significant (P<0.0003), was lower than that obtained between HPLC and the FTIR method (0.94, P<0.0001). Both methods were considered efficient in quantifying DON levels in wheat-flour samples. This study was aimed at assisting the producers in choosing an appropriate tool for the purpose of analysis and upon consideration of the available equipment.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Wageningen Academic Publishers  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
DEOXYNIVALENOL,  
dc.subject
WHEAT,  
dc.subject
HIGH-PERFORMANCE LIQUID CHROMATOGRAPHY,  
dc.subject
FOURIER-TRANSFORM INFRARED SPECTROSCOPY,  
dc.subject
LATERAL-FLOW IMMUNOCHROMATOGRAPHY  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Comparative study of analytical techniques for deoxynivalenol detection and quantification in wheat samples destined for the manufacture of commercial products  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2018-06-19T16:53:22Z  
dc.journal.volume
10  
dc.journal.number
2  
dc.journal.pagination
111-120  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Bilthoven  
dc.description.fil
Fil: Astoreca, Andrea Luciana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ortega, Leonel Maximilano. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Fígoli, Cecilia Beatríz. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Cardós, M.. Molino Campodonico; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Cavaglieri, Lilia Reneé. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Bosch, A.. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Alconada Magliano, Teresa Maria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina  
dc.journal.title
World Mycotoxin Journal  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.wageningenacademic.com/doi/10.3920/WMJ2016.2121  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.3920/WMJ2016.2121