Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Bustingorri, Carolina
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.contributor.author
Noriega, Guillermo Osvaldo
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.contributor.author
Lavado, Raul Silvio
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.contributor.author
Balestrasse, Karina Beatriz
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.date.available
2018-06-19T19:05:32Z
dc.date.issued
2017-01-10
dc.identifier.citation
Bustingorri, Carolina; Noriega, Guillermo Osvaldo; Lavado, Raul Silvio; Balestrasse, Karina Beatriz; Protective effect exerted by soil phosphorus on soybean subjected to arsenic and fluoride; Maney Publishing; Redox Report; 22; 6; 10-1-2017; 353-360
dc.identifier.issn
1351-0002
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/49390
dc.description.abstract
Objetive: Arsenic (As) and fluoride (F) are found in groundwater and soils around the world, causing different problems to crops. Because these elements compete against phosphorus (P) in soils and plants, their relationship is complex. The aim of this work was to study the oxidative stress of soybean plants subjected to different concentrations of As and F, and the effect of P. Methods: The following 10 treatments were carried out in each of two soils with different P content: three As levels (low 10 mg As kg-1, medium 50 mg As kg−1 and high 100 mg As kg−1), three F levels (low 160 mg F kg−1, medium 250 mg F kg−1 and high 500 mg F kg−1) and three As + F levels (same concentrations), and the control treatment (soil with the background As and F concentrations) Lipid peroxidation, chlorophyll, gluthatione contents and antioxidant enzymes activities were determination. Results: Increased lipid peroxidation and alterations in glutathione content, catalase, superoxide dismutase and peroxidase activities as well as in chlorophyll content revealed that As causes higher oxidative stress in plants grown in soils with low P content. Conclusion: Stress parameters in F treatments were less affected. Plants grown in soils enriched with P revealed a decrease in the toxic effects caused by As and F.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Maney Publishing
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Arsenic
dc.subject
Fluoride
dc.subject
Oxidative Stress
dc.subject
Phosphorus Nutrition
dc.subject
Soybean
dc.subject.classification
Otras Ciencias Agrícolas
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.subject.classification
Otras Ciencias Agrícolas
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.title
Protective effect exerted by soil phosphorus on soybean subjected to arsenic and fluoride
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2018-06-06T18:44:12Z
dc.identifier.eissn
1743-2928
dc.journal.volume
22
dc.journal.number
6
dc.journal.pagination
353-360
dc.journal.pais
Reino Unido
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.journal.ciudad
London
dc.description.fil
Fil: Bustingorri, Carolina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Noriega, Guillermo Osvaldo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Centro de Investigaciones sobre Porfirinas y Porfirias. Universidad de Buenos Aires. Centro de Investigaciones sobre Porfirinas y Porfirias; Argentina
dc.description.fil
Fil: Lavado, Raul Silvio. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Balestrasse, Karina Beatriz. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales; Argentina
dc.journal.title
Redox Report
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1080/13510002.2016.1276253
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/13510002.2016.1276253
Archivos asociados