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dc.contributor.author
Fabani, Maria Paula  
dc.contributor.author
Baroni, María Verónica  
dc.contributor.author
Luna, Lorena Celina  
dc.contributor.author
Lingua, Mariana Soledad  
dc.contributor.author
Monferran, Magdalena Victoria  
dc.contributor.author
Paños, Héctor  
dc.contributor.author
Tapia, Aníbal Alejandro  
dc.contributor.author
Wunderlin, Daniel Alberto  
dc.contributor.author
Feresin, Gabriela Egly  
dc.date.available
2018-06-19T14:27:46Z  
dc.date.issued
2017-05  
dc.identifier.citation
Fabani, Maria Paula; Baroni, María Verónica; Luna, Lorena Celina; Lingua, Mariana Soledad; Monferran, Magdalena Victoria; et al.; Changes in the phenolic profile of Argentinean fresh grapes during production of sun-dried raisins; Academic Press Inc Elsevier Science; Journal of Food Composition and Analysis; 58; 5-2017; 23-32  
dc.identifier.issn
0889-1575  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/49227  
dc.description.abstract
Changes in the phenolic profile of ‘Arizul’, ‘Sultanina’, ‘Superior’, and ‘Flame’ grapes from the Province of San Juan (Argentina) caused by sun drying were evaluated. Our main goal was to propose that the obtained raisins are a good source of bioactive antioxidants. The ‘Flame’ red variety had the highest amount of total phenols when compared to white raisins (TSP = 201 ± 13 and 154 ± 28 mg gallic acid equivalent/100 g DW raisins, respectively). The sun drying of fresh grapes produced an increased amount of phenolic acids and flavonoids (rutin, kaempferol-hexoside, quercetin and isoquercitrin). Multiple regression analysis (MRA), principal components (PC) and factor analysis (FA) showed a high correlation between the phenolic profile and the antioxidant activity (AA) of raisins (r ≥ 0.90, p < 0.05). The ‘Flame’ variety showed the highest AA, which was linked to the amount of gallic acid, astilbin, quercetin-3-O-glucuronide, isorhamnetin, and isorhamnetin-hexoside present in this variety. On the other hand, the AA in the ‘Arizul’ variety was better correlated with the content of (+)-catechin, caftaric and fertaric acids, whereas the ‘Sultanina’ variety was correlated with resveratrol. Multi-elemental analyses showed that raisins are rich in K (639–883 mg/100 g), Ca (51–121 mg/100 g) and Mg (28–42 mg/100 g). These findings support the potential health properties of raisins as health-promoting food.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Academic Press Inc Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Antioxidant Activity  
dc.subject
Food Analysis  
dc.subject
Food Composition  
dc.subject
Food Processing And Nutrient Changes  
dc.subject
Fresh Grapes  
dc.subject
Multi-Elemental Composition  
dc.subject
Phenolic Profile  
dc.subject
Raisins  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Changes in the phenolic profile of Argentinean fresh grapes during production of sun-dried raisins  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2018-06-12T18:42:06Z  
dc.journal.volume
58  
dc.journal.pagination
23-32  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.description.fil
Fil: Fabani, Maria Paula. Universidad Nacional de San Juan. Facultad de Ingeniería. Instituto de Biotecnología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Baroni, María Verónica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Luna, Lorena Celina. Universidad Nacional de San Juan. Facultad de Ingeniería. Instituto de Biotecnología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Lingua, Mariana Soledad. Universidad Nacional de San Juan. Facultad de Ingeniería. Instituto de Biotecnología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Monferran, Magdalena Victoria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Paños, Héctor. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Tapia, Aníbal Alejandro. Universidad Nacional de San Juan. Facultad de Ingeniería. Instituto de Biotecnología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Wunderlin, Daniel Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Feresin, Gabriela Egly. Universidad Nacional de San Juan. Facultad de Ingeniería. Instituto de Biotecnología; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Food Composition and Analysis  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0889157517300169  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.jfca.2017.01.006