Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Sabbione, Ana Clara
dc.contributor.author
Ibañez, Sabrina M.
dc.contributor.author
Martinez, Estela Nora
dc.contributor.author
Añon, Maria Cristina
dc.contributor.author
Scilingo, Adriana Alicia
dc.date.available
2018-06-18T21:17:52Z
dc.date.issued
2016-06
dc.identifier.citation
Sabbione, Ana Clara; Ibañez, Sabrina M.; Martinez, Estela Nora; Añon, Maria Cristina; Scilingo, Adriana Alicia; Antithrombotic and Antioxidant Activity of Amaranth Hydrolysate Obtained by Activation of an Endogenous Protease; Springer; Plant Foods for Human Nutrition; 71; 2; 6-2016; 174-182
dc.identifier.issn
0921-9668
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/49182
dc.description.abstract
Ingestion of diets with antithrombotic and antioxidant components offer a convenient and effective way to prevent and reduce the incidence of cardiovascular diseases. The aim of the present work was to obtain an amaranth hydrolysate by the activation of an endogenous aspartic protease, to establish adequate experimental conditions, and to evaluate its antithrombotic and antioxidant activity in order to assess its potential application as an ingredient in functional foods. The results obtained not only confirmed the presence of an endogenous protease in the amaranth isolate, but also allowed us to select an adequate incubation conditions (pH 2, 40 °C, 16 h). The hydrolysate obtained (degree of hydrolysis 5.3 ± 0.4 %) showed potential antithrombotic activity (IC50 = 5.9 ± 0.1 mg soluble protein/mL) and had more antioxidant activity than the isolate, indicating that the activation of the protease released bioactive peptides from amaranth proteins. Decreasing the pH is a simple and cheap process and is another way to obtain potential functional ingredients with bioactive compounds.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Springer
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Amaranth Proteins
dc.subject
Antithrombotic And Antioxidant Activity
dc.subject
Bioactive Peptides
dc.subject
Endogenous Aspartic Protease
dc.subject.classification
Nutrición, Dietética
dc.subject.classification
Ciencias de la Salud
dc.subject.classification
CIENCIAS MÉDICAS Y DE LA SALUD
dc.title
Antithrombotic and Antioxidant Activity of Amaranth Hydrolysate Obtained by Activation of an Endogenous Protease
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2018-06-18T14:16:13Z
dc.journal.volume
71
dc.journal.number
2
dc.journal.pagination
174-182
dc.journal.pais
Alemania
dc.journal.ciudad
Berlín
dc.description.fil
Fil: Sabbione, Ana Clara. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ibañez, Sabrina M.. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Martinez, Estela Nora. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Añon, Maria Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Scilingo, Adriana Alicia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Plant Foods for Human Nutrition
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s11130-016-0540-y
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs11130-016-0540-y
Archivos asociados