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dc.contributor.author
Zaro, Maria Jose  
dc.contributor.author
Ortiz Araque, Leidy Carolina  
dc.contributor.author
Keunchkarian, Sonia  
dc.contributor.author
Chaves, Alicia Raquel  
dc.contributor.author
Vicente, Ariel Roberto  
dc.contributor.author
Concellón, Analía  
dc.date.available
2018-06-18T20:58:13Z  
dc.date.issued
2015-12  
dc.identifier.citation
Zaro, Maria Jose; Ortiz Araque, Leidy Carolina; Keunchkarian, Sonia; Chaves, Alicia Raquel; Vicente, Ariel Roberto; et al.; Chlorogenic acid retention in white and purple eggplant after processing and cooking; Elsevier Science; LWT - Food Science and Technology; 64; 2; 12-2015; 802-808  
dc.identifier.issn
0023-6438  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/49165  
dc.description.abstract
The stability of vegetable antioxidants in response to processing and cooking treatments may be affected by the variety. However, the information available in the literature is very limited. In this work we determined the influence of the eggplant variety (white - cv 'Cloud Nine' and purple - cv 'Lucia') on pulp chlorogenic acid content (5-O-caffeoyl-quinic acid; CQA) and antioxidant capacity (AC) in response to common pre-processing (cutting, salting or blanching), processing (air-vacuum-solar-and freezedrying, slow- and fast-freezing) and cooking methods (microwaving, baking, grilling, steaming, boiling or pressure cooking). Fresh purple 'Lucia' eggplants showed higher AC and CQA content (16%) than white 'Cloud Nine' fruit. Fruit pre-processing caused significant losses of AC, with the effect being higher in the purple cultivar. Hot air- and sun-drying almost depleted CQA in both cultivars. In contrast, white eggplants retained higher AC upon freezing and microwaving. Wet cooking methods (boiling and pressure cooking) markedly increased fruit AC indicating that these preparation procedures improved antioxidant extractability. The eggplant cultivar has a major influence in antioxidant retention during processing and cooking; the white variety 'Cloud Nine' proved in general, more suitable for processing in terms of antioxidant retention than the purple 'Lucia' genotype.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
Antioxidants  
dc.subject
Phenolic Compounds  
dc.subject
Preservation  
dc.subject
Quality  
dc.subject
Solanum Melongena L.  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Chlorogenic acid retention in white and purple eggplant after processing and cooking  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2018-06-18T14:20:52Z  
dc.journal.volume
64  
dc.journal.number
2  
dc.journal.pagination
802-808  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Zaro, Maria Jose. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ortiz Araque, Leidy Carolina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Keunchkarian, Sonia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Chaves, Alicia Raquel. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Vicente, Ariel Roberto. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Concellón, Analía. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
LWT - Food Science and Technology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0023643815004831  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2015.06.061