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dc.contributor.author
Deladino, Lorena  
dc.contributor.author
Teixeira, A.S.  
dc.contributor.author
Navarro, Alba Sofia del Rosario  
dc.contributor.author
Alvarez, I.  
dc.contributor.author
Molina García, A.D.  
dc.contributor.author
Martino, Miriam Nora  
dc.date.available
2018-06-18T20:47:05Z  
dc.date.issued
2015-04  
dc.identifier.citation
Deladino, Lorena; Teixeira, A.S.; Navarro, Alba Sofia del Rosario; Alvarez, I.; Molina García, A.D.; et al.; Corn starch systems as carriers for yerba mate (Ilex paraguariensis) antioxidants; Institution of Chemical Engineers; Food and Bioproducts Processing; 94; 4-2015; 463-472  
dc.identifier.issn
0960-3085  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/49141  
dc.description.abstract
Corn starch's ability to bind and carry a yerba mate extract with strong antioxidant properties was explored in this paper. The starch was treated by high hydrostatic pressure to increase its loading capacity and scanning electron microscopy revealed that the high pressure treatment altered the shape of starch granules and changed their surface appearance. High pressure caused partial granule gelatinization as determined by calorimetric measurements, also increasing the granule specific surface area, as quantified by nitrogen adsorption. This increase in surface was due to the generation of pores, which favored the adsorption of the yerba mate hydrosoluble polyphenols. The yerba mate polyphenol concentration in the starch carriers was determined by HPLC-MS and its antioxidant activity was measured by the DPPH radical and photochemiluminiscense (PCL) methods. Treated starches incorporated a higher amount of yerba mate polyphenols, however, native starch could be an appropriate antioxidant carrier as well. Furthermore, it was found that the antioxidant activity was maintained after high pressure treatment without changing the yerba mate polyphenols profile.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Institution of Chemical Engineers  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Antioxidant Activity  
dc.subject
Corn Starch  
dc.subject
Encapsulation  
dc.subject
High Hydrostatic Pressure  
dc.subject
Specific Surface Area  
dc.subject
Yerba Mate  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Corn starch systems as carriers for yerba mate (Ilex paraguariensis) antioxidants  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2018-06-18T13:30:10Z  
dc.journal.volume
94  
dc.journal.pagination
463-472  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Rugby  
dc.description.fil
Fil: Deladino, Lorena. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Teixeira, A.S.. Instituto Ciencia y Tecnología de Alimentos y Nutrición; España  
dc.description.fil
Fil: Navarro, Alba Sofia del Rosario. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Alvarez, I.. Instituto Ciencia y Tecnología de Alimentos y Nutrición; España  
dc.description.fil
Fil: Molina García, A.D.. Instituto Ciencia y Tecnología de Alimentos y Nutrición; España  
dc.description.fil
Fil: Martino, Miriam Nora. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Food and Bioproducts Processing  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://dx.doi.org/10.1016/j.fbp.2014.07.001  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0960308514000741