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dc.contributor.author
Deladino, Lorena

dc.contributor.author
Teixeira, A.S.
dc.contributor.author
Navarro, Alba Sofia del Rosario

dc.contributor.author
Alvarez, I.
dc.contributor.author
Molina García, A.D.
dc.contributor.author
Martino, Miriam Nora

dc.date.available
2018-06-18T20:47:05Z
dc.date.issued
2015-04
dc.identifier.citation
Deladino, Lorena; Teixeira, A.S.; Navarro, Alba Sofia del Rosario; Alvarez, I.; Molina García, A.D.; et al.; Corn starch systems as carriers for yerba mate (Ilex paraguariensis) antioxidants; Institution of Chemical Engineers; Food and Bioproducts Processing; 94; 4-2015; 463-472
dc.identifier.issn
0960-3085
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/49141
dc.description.abstract
Corn starch's ability to bind and carry a yerba mate extract with strong antioxidant properties was explored in this paper. The starch was treated by high hydrostatic pressure to increase its loading capacity and scanning electron microscopy revealed that the high pressure treatment altered the shape of starch granules and changed their surface appearance. High pressure caused partial granule gelatinization as determined by calorimetric measurements, also increasing the granule specific surface area, as quantified by nitrogen adsorption. This increase in surface was due to the generation of pores, which favored the adsorption of the yerba mate hydrosoluble polyphenols. The yerba mate polyphenol concentration in the starch carriers was determined by HPLC-MS and its antioxidant activity was measured by the DPPH radical and photochemiluminiscense (PCL) methods. Treated starches incorporated a higher amount of yerba mate polyphenols, however, native starch could be an appropriate antioxidant carrier as well. Furthermore, it was found that the antioxidant activity was maintained after high pressure treatment without changing the yerba mate polyphenols profile.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Institution of Chemical Engineers

dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Antioxidant Activity
dc.subject
Corn Starch
dc.subject
Encapsulation
dc.subject
High Hydrostatic Pressure
dc.subject
Specific Surface Area
dc.subject
Yerba Mate
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas

dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías

dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS

dc.title
Corn starch systems as carriers for yerba mate (Ilex paraguariensis) antioxidants
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2018-06-18T13:30:10Z
dc.journal.volume
94
dc.journal.pagination
463-472
dc.journal.pais
Reino Unido

dc.journal.ciudad
Rugby
dc.description.fil
Fil: Deladino, Lorena. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Teixeira, A.S.. Instituto Ciencia y Tecnología de Alimentos y Nutrición; España
dc.description.fil
Fil: Navarro, Alba Sofia del Rosario. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; Argentina
dc.description.fil
Fil: Alvarez, I.. Instituto Ciencia y Tecnología de Alimentos y Nutrición; España
dc.description.fil
Fil: Molina García, A.D.. Instituto Ciencia y Tecnología de Alimentos y Nutrición; España
dc.description.fil
Fil: Martino, Miriam Nora. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Food and Bioproducts Processing

dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://dx.doi.org/10.1016/j.fbp.2014.07.001
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0960308514000741
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