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dc.contributor.author
Iraporda, Carolina  
dc.contributor.author
Errea, Agustina Juliana  
dc.contributor.author
Romanin, David Emmanuel  
dc.contributor.author
Cayet, Delphine  
dc.contributor.author
Pereyra, Elba Nora  
dc.contributor.author
Pignataro, Omar Pedro  
dc.contributor.author
Sirard, Jean Claude  
dc.contributor.author
Garrote, Graciela Liliana  
dc.contributor.author
Abraham, Analia Graciela  
dc.contributor.author
Rumbo, Martín  
dc.date.available
2018-06-18T20:46:57Z  
dc.date.issued
2015-10  
dc.identifier.citation
Iraporda, Carolina; Errea, Agustina Juliana; Romanin, David Emmanuel; Cayet, Delphine; Pereyra, Elba Nora; et al.; Lactate and short chain fatty acids produced by microbial fermentation downregulate proinflammatory responses in intestinal epithelial cells and myeloid cells; Elsevier Gmbh; Immunobiology; 220; 10; 10-2015; 1161-1169  
dc.identifier.issn
0171-2985  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/49140  
dc.description.abstract
The use of short chain fatty acids to modulate gastrointestinal inflammatory conditions such as ulcerative colitis has produced encouraging results either in animal models or also in clinical trials. Identifying the key cellular and molecular targets of this activity will contribute to establish the appropriate combinations/targeting strategies to maximize the efficacy of anti-inflammatory interventions. In the present work, we evaluated in vitro the interaction of lactate, acetate, propionate and butyrate on cells relevant for innate immune response of the gastrointestinal tract. All molecules tested regulate the production of proinflammatory cytokines by TLR-4 and TLR-5 activated intestinal epithelial cells in a dose response manner. Furthermore SCFAs and lactate modulate cytokine secretion of TLR-activated bone marrow derived macrophages and also TLR-dependent CD40 upregulation in bone marrow derived dendritic in a dose-dependent manner. Butyrate and propionate have been effective at concentrations of 1 to 5mM whereas acetate and lactate produced modulatory effects at concentrations higher than 20-50mM in different assays. Our results indicate that in concentrations similar to found in large bowel lumen, all SCFAs tested and lactate can modulate activity of relevant sentinel cell types activated by TLR signals. Modulatory activity was not inhibited by pertussis toxin treatment indicating that the effects are not related to Gi signaling. The use of these molecules in combined or separately as intervention strategy in conditions where epithelial or myeloid cells are main triggers of the inflammatory situation seems appropriate.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Gmbh  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
Immunomodulation  
dc.subject
Inflammation  
dc.subject
Innate Immunity  
dc.subject
Lactate  
dc.subject
Short Chain Fatty Acids  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Lactate and short chain fatty acids produced by microbial fermentation downregulate proinflammatory responses in intestinal epithelial cells and myeloid cells  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2018-06-18T13:29:32Z  
dc.journal.volume
220  
dc.journal.number
10  
dc.journal.pagination
1161-1169  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Iraporda, Carolina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Errea, Agustina Juliana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Estudios Inmunológicos y Fisiopatológicos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Instituto de Estudios Inmunológicos y Fisiopatológicos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Romanin, David Emmanuel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Estudios Inmunológicos y Fisiopatológicos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Instituto de Estudios Inmunológicos y Fisiopatológicos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Cayet, Delphine. Institut Pasteur de Lille; Francia. Centre National de la Recherche Scientifique; Francia. Université Lille Nord de France; Francia. Institut National de la Santé et de la Recherche Médicale; Francia  
dc.description.fil
Fil: Pereyra, Elba Nora. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Biología y Medicina Experimental. Fundación de Instituto de Biología y Medicina Experimental. Instituto de Biología y Medicina Experimental; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Pignataro, Omar Pedro. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Biología y Medicina Experimental. Fundación de Instituto de Biología y Medicina Experimental. Instituto de Biología y Medicina Experimental; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Biológica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Sirard, Jean Claude. Institut Pasteur de Lille; Francia. Institut National de la Santé et de la Recherche Médicale; Francia. Centre National de la Recherche Scientifique; Francia. Université Lille Nord de France; Francia  
dc.description.fil
Fil: Garrote, Graciela Liliana. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Abraham, Analia Graciela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rumbo, Martín. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Estudios Inmunológicos y Fisiopatológicos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Instituto de Estudios Inmunológicos y Fisiopatológicos; Argentina  
dc.journal.title
Immunobiology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://dx.doi.org/10.1016/j.imbio.2015.06.004  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0171298515300085