Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Orsini Delgado, María Cecilia  
dc.contributor.author
Nardo, Agustina Estefania  
dc.contributor.author
Pavlovic, Marija  
dc.contributor.author
Rogniaux, Hélène  
dc.contributor.author
Añon, Maria Cristina  
dc.contributor.author
Tironi, Valeria Anahi  
dc.date.available
2018-06-18T20:46:50Z  
dc.date.issued
2016-04  
dc.identifier.citation
Orsini Delgado, María Cecilia; Nardo, Agustina Estefania; Pavlovic, Marija; Rogniaux, Hélène; Añon, Maria Cristina; et al.; Identification and characterization of antioxidant peptides obtained by gastrointestinal digestion of amaranth proteins; Elsevier; Food Chemistry; 197; 4-2016; 1160-1167  
dc.identifier.issn
0308-8146  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/49139  
dc.description.abstract
The objective of the present work was to separate and identify antioxidant peptides from a simulated gastrointestinal digest (Id) from Amaranthus mantegazzianus proteins (I), which has previously been demonstrated to have this activity. I and Id were separated by preparative RP-HPLC. Fractions were evaluated by the ORAC method and the more active ones were analyzed by LC-MS/MS. Each fraction presented diverse peptides from different proteins, most of them from the 11S globulin. After grouping the peptides from 11S globulin according to their overlapping sequences, and based on previous information about structure-activity relationships, ten sequences were synthesized, in order to evaluate their antioxidant activity. Four peptides presented interesting activity: AWEEREQGSR > YLAGKPQQEH ∼ IYIEQGNGITGM ∼ TEVWDSNEQ. They exhibited some of the structural characteristics already known to demonstrate this activity, all of them containing at least one bulky aromatic residue. All belonged to little structured, internal or exposed regions of the acid subunit of the 11S globulin.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Amaranth Proteins  
dc.subject
Antioxidant Activity  
dc.subject
Gastrointestinal Digestion  
dc.subject
Peptides  
dc.subject
Structure-Activity Relationship  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Identification and characterization of antioxidant peptides obtained by gastrointestinal digestion of amaranth proteins  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2018-06-18T13:29:23Z  
dc.journal.volume
197  
dc.journal.pagination
1160-1167  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Orsini Delgado, María Cecilia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Nardo, Agustina Estefania. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de Quilmes. Departamento de Ciencia y Tecnología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Pavlovic, Marija. Institut National de la Recherche Agronomique; Francia  
dc.description.fil
Fil: Rogniaux, Hélène. Institut National de la Recherche Agronomique; Francia  
dc.description.fil
Fil: Añon, Maria Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Tironi, Valeria Anahi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Food Chemistry  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2015.11.092  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814615302375