Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Orsini Delgado, María Cecilia

dc.contributor.author
Nardo, Agustina Estefania

dc.contributor.author
Pavlovic, Marija
dc.contributor.author
Rogniaux, Hélène
dc.contributor.author
Añon, Maria Cristina

dc.contributor.author
Tironi, Valeria Anahi

dc.date.available
2018-06-18T20:46:50Z
dc.date.issued
2016-04
dc.identifier.citation
Orsini Delgado, María Cecilia; Nardo, Agustina Estefania; Pavlovic, Marija; Rogniaux, Hélène; Añon, Maria Cristina; et al.; Identification and characterization of antioxidant peptides obtained by gastrointestinal digestion of amaranth proteins; Elsevier; Food Chemistry; 197; 4-2016; 1160-1167
dc.identifier.issn
0308-8146
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/49139
dc.description.abstract
The objective of the present work was to separate and identify antioxidant peptides from a simulated gastrointestinal digest (Id) from Amaranthus mantegazzianus proteins (I), which has previously been demonstrated to have this activity. I and Id were separated by preparative RP-HPLC. Fractions were evaluated by the ORAC method and the more active ones were analyzed by LC-MS/MS. Each fraction presented diverse peptides from different proteins, most of them from the 11S globulin. After grouping the peptides from 11S globulin according to their overlapping sequences, and based on previous information about structure-activity relationships, ten sequences were synthesized, in order to evaluate their antioxidant activity. Four peptides presented interesting activity: AWEEREQGSR > YLAGKPQQEH ∼ IYIEQGNGITGM ∼ TEVWDSNEQ. They exhibited some of the structural characteristics already known to demonstrate this activity, all of them containing at least one bulky aromatic residue. All belonged to little structured, internal or exposed regions of the acid subunit of the 11S globulin.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier

dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Amaranth Proteins
dc.subject
Antioxidant Activity
dc.subject
Gastrointestinal Digestion
dc.subject
Peptides
dc.subject
Structure-Activity Relationship
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas

dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías

dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS

dc.title
Identification and characterization of antioxidant peptides obtained by gastrointestinal digestion of amaranth proteins
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2018-06-18T13:29:23Z
dc.journal.volume
197
dc.journal.pagination
1160-1167
dc.journal.pais
Países Bajos

dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Orsini Delgado, María Cecilia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Nardo, Agustina Estefania. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de Quilmes. Departamento de Ciencia y Tecnología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Pavlovic, Marija. Institut National de la Recherche Agronomique; Francia
dc.description.fil
Fil: Rogniaux, Hélène. Institut National de la Recherche Agronomique; Francia
dc.description.fil
Fil: Añon, Maria Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Tironi, Valeria Anahi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Food Chemistry

dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2015.11.092
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814615302375
Archivos asociados