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dc.contributor.author
Hugo, Ayelen Amelia
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dc.contributor.author
Bruno, Florencia
dc.contributor.author
Golowczyc, Marina Alejandra
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dc.date.available
2018-06-18T20:25:11Z
dc.date.issued
2016-06
dc.identifier.citation
Hugo, Ayelen Amelia; Bruno, Florencia; Golowczyc, Marina Alejandra; Whey permeate containing galacto-oligosaccharides as a medium for biomass production and spray drying of Lactobacillus plantarum CIDCA 83114; Elsevier Science; LWT - Food Science and Technology; 69; 6-2016; 185-190
dc.identifier.issn
0023-6438
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/49134
dc.description.abstract
Whey permeate (WP) is a low-cost waste product that can be used as a growth media of probiotic bacteria and as a source of galacto-oligosaccharides (GOS) being an excellent alternative to obtain probiotic biomass in a more economical way. The aim of this work was to evaluate the suitability of using WP and WP enriched with GOS (WP-GOS) as a culture broth and as a carrier for probiotic Lactobacillus plantarum CIDCA 83114 to obtain viable dehydrated bacteria using spray drying. This strain was able to grow satisfactorily in unsupplemented WP showing a similar behavior in WP and WP-GOS. It also performed well in spray drying. Viability of dehydrated lactobacilli was monitored throughout the storage of powders at 20 °C for 10 weeks. Survival during storage of L. plantarum grown and dehydrated in WP-GOS was significant higher than strain grown and dehydrated in WP at the end of storage time. Strain grown in WP increased their tolerance to acid conditions and the presence of GOS increased significantly its survival at low pH environment in dehydrated condition. L. plantarum CIDCA 83114 grown and dehydrated in WP-GOS constitute a low-cost spray-dried preparation containing high concentration of viable bacteria with enhanced gastrointestinal passage resistance.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Science
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dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
dc.subject
Galacto-Oligosaccharides
dc.subject
Lactobacillus Plantarum
dc.subject
Spray Drying
dc.subject
Whey Permeate
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
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dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
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dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
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dc.title
Whey permeate containing galacto-oligosaccharides as a medium for biomass production and spray drying of Lactobacillus plantarum CIDCA 83114
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2018-06-18T14:14:55Z
dc.journal.volume
69
dc.journal.pagination
185-190
dc.journal.pais
Países Bajos
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dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Hugo, Ayelen Amelia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Bruno, Florencia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Golowczyc, Marina Alejandra. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
LWT - Food Science and Technology
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dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2016.01.031
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0023643816300317
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