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dc.contributor.author
Garrote, Graciela Liliana  
dc.contributor.author
Abraham, Analia Graciela  
dc.contributor.author
Rumbo, Martín  
dc.date.available
2018-06-18T19:50:24Z  
dc.date.issued
2015-06  
dc.identifier.citation
Garrote, Graciela Liliana; Abraham, Analia Graciela; Rumbo, Martín; Is lactate an undervalued functional component of fermented food products?; Frontiers Research Foundation; Frontiers in Microbiology; 6; 6-2015; 1-5; 629  
dc.identifier.issn
1664-302X  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/49104  
dc.description.abstract
Although it has been traditionally regarded as an intermediate of carbon metabolism and major component of fermented dairy products contributing to organoleptic and antimicrobial properties of food, there is evidence gathered in recent years that lactate has bioactive properties that may be responsible of broader properties of functional foods. Lactate can regulate critical functions of several key players of the immune system such as macrophages and dendritic cells, being able to modulate inflammatory activation of epithelial cells as well. Intraluminal levels of lactate derived from fermentative metabolism of lactobacilli have been shown to modulate inflammatory environment in intestinal mucosa. The molecular mechanisms responsible to these functions, including histone deacetylase dependent-modulation of gene expression and signaling through G-protein coupled receptors have started to be described. Since lactate is a major fermentation product of several bacterial families with probiotic properties, we here propose that it may contribute to some of the properties attributed to these microorganisms and in a larger view, to the properties of food products fermented by lactic acid bacteria.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Frontiers Research Foundation  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/  
dc.subject
Bioactive Properties  
dc.subject
Fermentation  
dc.subject
Functional Food  
dc.subject
Lactate  
dc.subject
Probiotics  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Is lactate an undervalued functional component of fermented food products?  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2018-06-18T14:21:42Z  
dc.journal.volume
6  
dc.journal.pagination
1-5; 629  
dc.journal.pais
Suiza  
dc.journal.ciudad
Lausana  
dc.description.fil
Fil: Garrote, Graciela Liliana. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Abraham, Analia Graciela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Área de Bioquímica y Control de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rumbo, Martín. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Estudios Inmunológicos y Fisiopatológicos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Instituto de Estudios Inmunológicos y Fisiopatológicos; Argentina  
dc.journal.title
Frontiers in Microbiology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.3389/fmicb.2015.00629  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fmicb.2015.00629/full