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dc.contributor.author
Torrez Irigoyen, Ricardo Martin
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dc.contributor.author
Giner, Sergio Adrian
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dc.date.available
2018-06-18T19:37:50Z
dc.date.issued
2016-02
dc.identifier.citation
Torrez Irigoyen, Ricardo Martin; Giner, Sergio Adrian; Drying-toasting of presoaked soybean in fluidised bed. Modeling, validation and simulation of operational variants for reducing energy consumption; Elsevier; Journal of Food Engineering; 171; 2-2016; 78-86
dc.identifier.issn
0260-8774
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/49096
dc.description.abstract
Soybeans (Glycine max) contribute to healthy nutrition because of the high proportion and quality of proteins. In this work, a bed-level model was developed from kinetic studies carried out earlier, for simulating the drying-toasting of presoaked soybean in a fluidised bed at air temperatures between 100 and 160 °C. The predicted average bed moisture contents and temperatures were validated with purpose-measured experimental data. The air humidity decreased and temperature increased with time at the dryer outlet, approaching the inlet conditions. By using the validated model the thermal efficiency was calculated for bed heights between 0.1 and 0.3 m, considering a system where 90% of the exhaust air was recirculated. The efficiency increased from 9 to 39% at 0.1 m and from 24 to 63% at 0.3 m, indicating that the energy consumption can be substantially reduced. This model is considered useful both for product development and equipment design.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
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dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
dc.subject
Drying-Toasting
dc.subject
Fluidised-Bed
dc.subject
Mathematical Model
dc.subject
Simulation
dc.subject
Soybean
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
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dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
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dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
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dc.title
Drying-toasting of presoaked soybean in fluidised bed. Modeling, validation and simulation of operational variants for reducing energy consumption
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2018-06-18T14:15:58Z
dc.journal.volume
171
dc.journal.pagination
78-86
dc.journal.pais
Países Bajos
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dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Torrez Irigoyen, Ricardo Martin. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Giner, Sergio Adrian. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Journal of Food Engineering
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dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2015.10.011
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0260877415300121
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