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dc.contributor.author
Gerbino, Oscar Esteban  
dc.contributor.author
Carasi, Paula  
dc.contributor.author
Mobili, Pablo  
dc.contributor.author
Serradell, María de los Ángeles  
dc.contributor.author
Gomez Zavaglia, Andrea  
dc.date.available
2018-06-18T18:33:12Z  
dc.date.issued
2015-12  
dc.identifier.citation
Gerbino, Oscar Esteban; Carasi, Paula; Mobili, Pablo; Serradell, María de los Ángeles; Gomez Zavaglia, Andrea; Role of S-layer proteins in bacteria; Springer; World Journal of Microbiology; 31; 12; 12-2015; 1877-1887  
dc.identifier.issn
0959-3993  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/49057  
dc.description.abstract
S-layers are paracrystalline bidimensional arrays of proteins or glycoproteins that overlay the cell surface of several genus and species of bacteria and archaea. As the outermost layer of several genus and species of microorganisms, S-layer proteins (SLP) are in direct contact with bacterial environment and thus may be involved in many of their surface properties, including adherence to various substrates, mucins and eukaryotic cells, aggregation and coaggregation with yeasts and other bacteria. In addition, SLP have been reported to be responsible for the bacterial protection against detrimental environmental conditions and to play an important role in surface recognition or as carriers of virulence factors. In this mini-review, we bring together the latest evidences about functional and mechanical properties of bacterial SLP from two different perspectives: (A) their role on bacterial adherence to different substrates and surfaces, and (B) their role as mechanical barriers in bacterial harmful environments.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Springer  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Adhesion  
dc.subject
Aggregation  
dc.subject
Biofilm Formation  
dc.subject
Interaction With the Immune System  
dc.subject
Resistance to Adverse Environmental Conditions  
dc.subject
S-Layer Proteins  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Role of S-layer proteins in bacteria  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2018-06-18T13:30:02Z  
dc.journal.volume
31  
dc.journal.number
12  
dc.journal.pagination
1877-1887  
dc.journal.pais
Alemania  
dc.journal.ciudad
Berlin  
dc.description.fil
Fil: Gerbino, Oscar Esteban. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Carasi, Paula. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de La Plata; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Mobili, Pablo. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Serradell, María de los Ángeles. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de La Plata; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gomez Zavaglia, Andrea. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
World Journal of Microbiology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://dx.doi.org/10.1007/s11274-015-1952-9  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs11274-015-1952-9