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dc.contributor.author
Gerbino, Oscar Esteban
dc.contributor.author
Carasi, Paula
dc.contributor.author
Mobili, Pablo
dc.contributor.author
Serradell, María de los Ángeles
dc.contributor.author
Gomez Zavaglia, Andrea
dc.date.available
2018-06-18T18:33:12Z
dc.date.issued
2015-12
dc.identifier.citation
Gerbino, Oscar Esteban; Carasi, Paula; Mobili, Pablo; Serradell, María de los Ángeles; Gomez Zavaglia, Andrea; Role of S-layer proteins in bacteria; Springer; World Journal of Microbiology; 31; 12; 12-2015; 1877-1887
dc.identifier.issn
0959-3993
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/49057
dc.description.abstract
S-layers are paracrystalline bidimensional arrays of proteins or glycoproteins that overlay the cell surface of several genus and species of bacteria and archaea. As the outermost layer of several genus and species of microorganisms, S-layer proteins (SLP) are in direct contact with bacterial environment and thus may be involved in many of their surface properties, including adherence to various substrates, mucins and eukaryotic cells, aggregation and coaggregation with yeasts and other bacteria. In addition, SLP have been reported to be responsible for the bacterial protection against detrimental environmental conditions and to play an important role in surface recognition or as carriers of virulence factors. In this mini-review, we bring together the latest evidences about functional and mechanical properties of bacterial SLP from two different perspectives: (A) their role on bacterial adherence to different substrates and surfaces, and (B) their role as mechanical barriers in bacterial harmful environments.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Springer
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Adhesion
dc.subject
Aggregation
dc.subject
Biofilm Formation
dc.subject
Interaction With the Immune System
dc.subject
Resistance to Adverse Environmental Conditions
dc.subject
S-Layer Proteins
dc.subject.classification
Otras Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Role of S-layer proteins in bacteria
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2018-06-18T13:30:02Z
dc.journal.volume
31
dc.journal.number
12
dc.journal.pagination
1877-1887
dc.journal.pais
Alemania
dc.journal.ciudad
Berlin
dc.description.fil
Fil: Gerbino, Oscar Esteban. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Carasi, Paula. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de La Plata; Argentina
dc.description.fil
Fil: Mobili, Pablo. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Serradell, María de los Ángeles. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de La Plata; Argentina
dc.description.fil
Fil: Gomez Zavaglia, Andrea. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
World Journal of Microbiology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://dx.doi.org/10.1007/s11274-015-1952-9
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs11274-015-1952-9
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