Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Palatnik, Diana Raquel
dc.contributor.author
Ostermann Porcel, María Victoria
dc.contributor.author
Gonzalez, Ulises Andres
dc.contributor.author
Zaritzky, Noemi Elisabet
dc.contributor.author
Campderrós, Mercedes Edith
dc.date.available
2018-06-18T18:33:05Z
dc.date.issued
2015-09
dc.identifier.citation
Palatnik, Diana Raquel; Ostermann Porcel, María Victoria; Gonzalez, Ulises Andres; Zaritzky, Noemi Elisabet; Campderrós, Mercedes Edith; Recovery of caprine whey protein and its application in a food protein formulation; Elsevier Science; LWT - Food Science and Technology; 63; 1; 9-2015; 331-338
dc.identifier.issn
0023-6438
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/49056
dc.description.abstract
This study investigated the recovery of proteins from whey caprine cheese which is mostly discarded as waste. A membrane process including microfiltration and tangential ultrafiltration was used to purify and concentrate the protein solution, reaching a 91.4g/100g of protein concentration. The concentrate was then freeze-dried and characterized. The good emulsifying properties, high water and oil holding capacity and the rheological behavior suggested the application of the whey protein concentrate in the formulation of a dressing. Physico-chemical characterization indicated that the samples were similar to a commercial dressing in viscosity, texture, moisture and ash contain. Also the sensory analysis demonstrated a good acceptance mainly in color and flavor of the samples. However, the protein content of the product: 0.97±0.12g/100g, duplicated the value of the commercial sample incorporating higher added-value to a product with high consumption.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Science
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
dc.subject
Caprine Cheese Whey
dc.subject
Protein Dressing
dc.subject
Ultrafiltration
dc.subject
Whey Protein Concentrate
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Recovery of caprine whey protein and its application in a food protein formulation
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2018-06-18T13:29:43Z
dc.journal.volume
63
dc.journal.number
1
dc.journal.pagination
331-338
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Palatnik, Diana Raquel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto de Investigaciones en Tecnología Química. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia. Instituto de Investigaciones en Tecnología Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ostermann Porcel, María Victoria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto de Investigaciones en Tecnología Química. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia. Instituto de Investigaciones en Tecnología Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Gonzalez, Ulises Andres. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto de Investigaciones en Tecnología Química. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia. Instituto de Investigaciones en Tecnología Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Zaritzky, Noemi Elisabet. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Campderrós, Mercedes Edith. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto de Investigaciones en Tecnología Química. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia. Instituto de Investigaciones en Tecnología Química; Argentina
dc.journal.title
LWT - Food Science and Technology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2015.03.027
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0023643815001802
Archivos asociados