Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Piermaria, Judith Araceli  
dc.contributor.author
Diosma, Gabriela  
dc.contributor.author
Aquino, C.  
dc.contributor.author
Garrote, Graciela Liliana  
dc.contributor.author
Abraham, Analia Graciela  
dc.date.available
2018-06-18T18:32:51Z  
dc.date.issued
2015-12  
dc.identifier.citation
Piermaria, Judith Araceli; Diosma, Gabriela; Aquino, C.; Garrote, Graciela Liliana; Abraham, Analia Graciela; Edible kefiran films as vehicle for probiotic microorganisms; Elsevier; Innovative Food Science & Emerging Technologies; 32; 12-2015; 193-199  
dc.identifier.issn
1466-8564  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/49054  
dc.description.abstract
In the presented work, we have developed edible kefiran films containing Lactobacillus plantarum CIDCA 8327 and Kluyveromyces marxianus CIDCA 8154. Thickness, moisture content and optical properties of films were not altered by the incorporation of microorganisms. During the film obtaining, lactobacillus concentration decreased one logarithmic cycle and no loss on yeast viability was detected. Both microorganisms included in glycerol plasticized kefiran films successfully maintained their viability during storage. After 35 days at 20°°C L. plantarum viability decreased less than 1.3 logarithmic cycles and K. marxianus 0.7 logarithmic cycles. The high susceptibility of free cells of lactobacilli to acid was slightly diminished by the inclusion in the kefiran matrix. Inclusion of K. marxianus CIDCA 8154 significantly improved their survival to the sequential acid-bile treatment (36.3%) compared with the corresponding free cells (8.7%). The obtained edible kefiran films have great potential as an alternative way for probiotic delivery. Industrial relevance The edible kefiran films containing probiotics presented in this manuscript are interesting matrices for probiotic administration since the neutral polysaccharide kefiran, produced by lactic acid bacteria, has health-promoting properties itself. Films can be obtained simply and inexpensively. They are transparent, thin and have good mechanical properties among those constituted by biomacromolecules. Likewise, kefiran films can preserve the viability of probiotics in non-refrigerated conditions.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Edible Films  
dc.subject
Functional Food  
dc.subject
Prebiotics  
dc.subject
Probiotics  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Edible kefiran films as vehicle for probiotic microorganisms  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2018-06-18T13:29:21Z  
dc.journal.volume
32  
dc.journal.pagination
193-199  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Piermaria, Judith Araceli. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Diosma, Gabriela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Aquino, C.. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Garrote, Graciela Liliana. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Abraham, Analia Graciela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Innovative Food Science & Emerging Technologies  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.ifset.2015.09.009  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S146685641500171X