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dc.contributor.author
Villarruel, S.
dc.contributor.author
Giannuzzi, Leda
dc.contributor.author
Rivero, Sandra G. M.
dc.contributor.author
Pinotti, Adriana Noemi
dc.date.available
2018-06-18T17:46:00Z
dc.date.issued
2015-08
dc.identifier.citation
Villarruel, S.; Giannuzzi, Leda; Rivero, Sandra G. M.; Pinotti, Adriana Noemi; Changes induced by UV radiation in the presence of sodium benzoate in films formulated with polyvinyl alcohol and carboxymethyl cellulose; Elsevier Science; Materials Science and Engineering: C; 56; 8-2015; 545-554
dc.identifier.issn
0928-4931
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/49033
dc.description.abstract
This work was focused on: i) developing single and blend films based on carboxymethyl cellulose (CMC) and polyvinyl alcohol (PVOH) studying their properties, ii) analyzing the interactions between CMC and PVOH and their modifications UV-induced in the presence of sodium benzoate (SB), and iii) evaluating the antimicrobial capacity of blend films containing SB with and without UV treatment. Once the blend films with SB were exposed to UV radiation, they exhibited lower moisture content as well as a greater elongation at break and rougher surfaces compared to those without treatment. Considering oxygen barrier properties, the low values obtained would allow their application as packaging with selective oxygen permeability. Moreover, the characteristics of the amorphous phase of the matrix prevailed with a rearrangement of the structure of the polymer chain, causing a decrease of the crystallinity degree. These results were supported by X-rays and DSC analysis. FT-IR spectra reflected some degree of polymer–polymer interaction at a molecular level in the amorphous regions. The incorporation of sodium benzoate combined with UV treatment in blend films was positive from the microbial point of view because of the growth inhibition of a wide spectrum of microorganisms. From a physicochemical perspective, the UV treatment of films also changed their morphology rendering them more insoluble in water, turning the functionalized blend films into a potential material to be applied as food packaging.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Science
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
dc.subject
Pva
dc.subject
Carboximetilcelulosa de Sodio
dc.subject
Benzoato de Sodio
dc.subject.classification
Recubrimientos y Películas
dc.subject.classification
Ingeniería de los Materiales
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Changes induced by UV radiation in the presence of sodium benzoate in films formulated with polyvinyl alcohol and carboxymethyl cellulose
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2018-06-18T14:13:09Z
dc.journal.volume
56
dc.journal.pagination
545-554
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Villarruel, S.. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Giannuzzi, Leda. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Rivero, Sandra G. M.. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Pinotti, Adriana Noemi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Materials Science and Engineering: C
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://dx.doi.org/10.1016/j.msec.2015.07.003
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0928493115301909
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