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dc.contributor.author
Villarruel, S.  
dc.contributor.author
Giannuzzi, Leda  
dc.contributor.author
Rivero, Sandra G. M.  
dc.contributor.author
Pinotti, Adriana Noemi  
dc.date.available
2018-06-18T17:46:00Z  
dc.date.issued
2015-08  
dc.identifier.citation
Villarruel, S.; Giannuzzi, Leda; Rivero, Sandra G. M.; Pinotti, Adriana Noemi; Changes induced by UV radiation in the presence of sodium benzoate in films formulated with polyvinyl alcohol and carboxymethyl cellulose; Elsevier Science; Materials Science and Engineering: C; 56; 8-2015; 545-554  
dc.identifier.issn
0928-4931  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/49033  
dc.description.abstract
This work was focused on: i) developing single and blend films based on carboxymethyl cellulose (CMC) and polyvinyl alcohol (PVOH) studying their properties, ii) analyzing the interactions between CMC and PVOH and their modifications UV-induced in the presence of sodium benzoate (SB), and iii) evaluating the antimicrobial capacity of blend films containing SB with and without UV treatment. Once the blend films with SB were exposed to UV radiation, they exhibited lower moisture content as well as a greater elongation at break and rougher surfaces compared to those without treatment. Considering oxygen barrier properties, the low values obtained would allow their application as packaging with selective oxygen permeability. Moreover, the characteristics of the amorphous phase of the matrix prevailed with a rearrangement of the structure of the polymer chain, causing a decrease of the crystallinity degree. These results were supported by X-rays and DSC analysis. FT-IR spectra reflected some degree of polymer–polymer interaction at a molecular level in the amorphous regions. The incorporation of sodium benzoate combined with UV treatment in blend films was positive from the microbial point of view because of the growth inhibition of a wide spectrum of microorganisms. From a physicochemical perspective, the UV treatment of films also changed their morphology rendering them more insoluble in water, turning the functionalized blend films into a potential material to be applied as food packaging.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
Pva  
dc.subject
Carboximetilcelulosa de Sodio  
dc.subject
Benzoato de Sodio  
dc.subject.classification
Recubrimientos y Películas  
dc.subject.classification
Ingeniería de los Materiales  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Changes induced by UV radiation in the presence of sodium benzoate in films formulated with polyvinyl alcohol and carboxymethyl cellulose  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2018-06-18T14:13:09Z  
dc.journal.volume
56  
dc.journal.pagination
545-554  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Villarruel, S.. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Giannuzzi, Leda. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rivero, Sandra G. M.. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Pinotti, Adriana Noemi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Materials Science and Engineering: C  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://dx.doi.org/10.1016/j.msec.2015.07.003  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0928493115301909