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dc.contributor.author Rivero, Sandra G. M.
dc.contributor.author Damonte, Laura Cristina
dc.contributor.author Garcia, Maria Alejandra
dc.contributor.author Pinotti, Adriana Noemi
dc.date.available 2018-06-18T17:45:07Z
dc.date.issued 2016-06
dc.identifier.citation Rivero, Sandra G. M.; Damonte, Laura Cristina; Garcia, Maria Alejandra; Pinotti, Adriana Noemi; An Insight into the Role of Glycerol in Chitosan Films; Springer; Food Biophysics; 11; 2; 6-2016; 117-127
dc.identifier.issn 1557-1858
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11336/49027
dc.description.abstract This work was focused on assessing the influence of the glycerol in chitosan matrices, analyzing the changes produced in the molecular mobility, mechanical, thermal, barrier and structural properties. The addition of glycerol in the matrix decreased the stress values, increasing the elasticity and water vapor permeability of the films, with a marked decrease in glass transition temperature; Detailed analyses of Fourier Transform IR Spectroscopy spectra supported the observed changes, especially in the spectral windows 1700–1500 cm−1revealing the modifications at molecular level caused by hydrogen bond interactions between chitosan and water in the presence of glycerol. Positron annihilation spectroscopic (PALS) measurements allowed determining the free volume assuming spherical holes as well as monitoring the structural changes in chitosan films caused by the addition of both, glycerol and water molecules. It was possible to infer that for unplasticized matrices, a sustained increase of the radius between 0.06 and 0.2 of Xwaterwas observed, followed by a plateau up to 0.35. In the other case, with the addition of glycerol, there were two plateaus, the first between 0.25 and 0.37 of Xwater, and the second from 0.41 to 0.47. For higher glycerol concentrations, the plasticizer would be mainly bounded to the chitosan pack more efficiently and the water present in the system would be predominantly free in the matrix causing its swelling. Findings on molecular mobility contributed to the understanding of the role of water and glycerol in the structural arrangement and its influence on film properties.
dc.format application/pdf
dc.language.iso eng
dc.publisher Springer
dc.rights info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject CHITOSAN FILMS
dc.subject FTIR
dc.subject MOLECULAR MOBILITY
dc.subject PALS
dc.subject PLASTICIZER
dc.subject.classification Recubrimientos y Películas
dc.subject.classification Ingeniería de los Materiales
dc.subject.classification INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title An Insight into the Role of Glycerol in Chitosan Films
dc.type info:eu-repo/semantics/article
dc.type info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated 2018-06-18T14:14:01Z
dc.identifier.eissn 1557-1866
dc.journal.volume 11
dc.journal.number 2
dc.journal.pagination 117-127
dc.journal.pais Alemania
dc.journal.ciudad Berlin
dc.description.fil Fil: Rivero, Sandra G. M.. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil Fil: Damonte, Laura Cristina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Física; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil Fil: Garcia, Maria Alejandra. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil Fil: Pinotti, Adriana Noemi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title Food Biophysics
dc.relation.alternativeid info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s11483-015-9421-4
dc.relation.alternativeid info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs11483-015-9421-4
dc.conicet.fuente unificacion


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