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dc.contributor.author
Rivero, Sandra G. M.  
dc.contributor.author
Damonte, Laura Cristina  
dc.contributor.author
Garcia, Maria Alejandra  
dc.contributor.author
Pinotti, Adriana Noemi  
dc.date.available
2018-06-18T17:45:07Z  
dc.date.issued
2016-06  
dc.identifier.citation
Rivero, Sandra G. M.; Damonte, Laura Cristina; Garcia, Maria Alejandra; Pinotti, Adriana Noemi; An Insight into the Role of Glycerol in Chitosan Films; Springer; Food Biophysics; 11; 2; 6-2016; 117-127  
dc.identifier.issn
1557-1858  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/49027  
dc.description.abstract
This work was focused on assessing the influence of the glycerol in chitosan matrices, analyzing the changes produced in the molecular mobility, mechanical, thermal, barrier and structural properties. The addition of glycerol in the matrix decreased the stress values, increasing the elasticity and water vapor permeability of the films, with a marked decrease in glass transition temperature; Detailed analyses of Fourier Transform IR Spectroscopy spectra supported the observed changes, especially in the spectral windows 1700–1500 cm−1revealing the modifications at molecular level caused by hydrogen bond interactions between chitosan and water in the presence of glycerol. Positron annihilation spectroscopic (PALS) measurements allowed determining the free volume assuming spherical holes as well as monitoring the structural changes in chitosan films caused by the addition of both, glycerol and water molecules. It was possible to infer that for unplasticized matrices, a sustained increase of the radius between 0.06 and 0.2 of Xwaterwas observed, followed by a plateau up to 0.35. In the other case, with the addition of glycerol, there were two plateaus, the first between 0.25 and 0.37 of Xwater, and the second from 0.41 to 0.47. For higher glycerol concentrations, the plasticizer would be mainly bounded to the chitosan pack more efficiently and the water present in the system would be predominantly free in the matrix causing its swelling. Findings on molecular mobility contributed to the understanding of the role of water and glycerol in the structural arrangement and its influence on film properties.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Springer  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Chitosan Films  
dc.subject
Ftir  
dc.subject
Molecular Mobility  
dc.subject
Pals  
dc.subject
Plasticizer  
dc.subject.classification
Recubrimientos y Películas  
dc.subject.classification
Ingeniería de los Materiales  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
An Insight into the Role of Glycerol in Chitosan Films  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2018-06-18T14:14:01Z  
dc.identifier.eissn
1557-1866  
dc.journal.volume
11  
dc.journal.number
2  
dc.journal.pagination
117-127  
dc.journal.pais
Alemania  
dc.journal.ciudad
Berlin  
dc.description.fil
Fil: Rivero, Sandra G. M.. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Damonte, Laura Cristina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Física; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Garcia, Maria Alejandra. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Pinotti, Adriana Noemi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Food Biophysics  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s11483-015-9421-4  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs11483-015-9421-4