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dc.contributor.author
Sabbione, Ana Clara  
dc.contributor.author
Rinaldi, Gustavo Juan  
dc.contributor.author
Añon, Maria Cristina  
dc.contributor.author
Scilingo, Adriana Alicia  
dc.date.available
2018-06-18T16:12:31Z  
dc.date.issued
2016-03  
dc.identifier.citation
Sabbione, Ana Clara; Rinaldi, Gustavo Juan; Añon, Maria Cristina; Scilingo, Adriana Alicia; Antithrombotic Effects of Amaranthus hypochondriacus Proteins in Rats; Springer; Plant Foods for Human Nutrition; 71; 1; 3-2016; 19-27  
dc.identifier.issn
0921-9668  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/49003  
dc.description.abstract
Cardiovascular disease (CVD) is a major cause of disability and premature death throughout the world. Diets with antithrombotic components offer a convenient and effective way of preventing and reducing CVD incidence. The aim of the present work was to assess in vivo and ex vivo effects of Amaranthus hypochondriacus proteins on platelet plug formation and coagulation cascade. Amaranth proteins were orally administrated to rats (AG, 8 animals) and bleeding time was determined showing no significant difference compared with control rats (CG, 7 animals). However, results show a strong tendency, suggesting that amaranth proteins are involved in the inhibition of thrombus formation. Non-anticoagulated blood extracted from animals was analyzed with the hemostatometer, where AG parameters obtained were twice the values showed by CG. The clotting tests, thrombin time (TT) and activated partial thromboplastin time (APTT), presented a 17 and 14 % clotting formation increase respectively when comparing AG with CG. The ex-vivo assays confirm the hypothesis inferring that amaranth proteins are a potential antithrombotic agent.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Springer  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Amaranth Proteins  
dc.subject
Animals Assays  
dc.subject
Antithrombotic Activity  
dc.subject
Functional Food  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Antithrombotic Effects of Amaranthus hypochondriacus Proteins in Rats  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2018-06-18T14:16:21Z  
dc.identifier.eissn
1573-9104  
dc.journal.volume
71  
dc.journal.number
1  
dc.journal.pagination
19-27  
dc.journal.pais
Alemania  
dc.journal.ciudad
Berlin  
dc.description.fil
Fil: Sabbione, Ana Clara. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rinaldi, Gustavo Juan. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigaciones Cardiovasculares "Dr. Horacio Eugenio Cingolani". Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Médicas. Centro de Investigaciones Cardiovasculares "Dr. Horacio Eugenio Cingolani"; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Añon, Maria Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Scilingo, Adriana Alicia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Plant Foods for Human Nutrition  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s11130-015-0517-2  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs11130-015-0517-2