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dc.contributor.author
Vignola, María Belén
dc.contributor.author
Moiraghi, Malena
dc.contributor.author
Salvucci, Emiliano Jesus
dc.contributor.author
Baroni, María Verónica
dc.contributor.author
Perez, Gabriela Teresa
dc.date.available
2018-06-18T14:58:32Z
dc.date.issued
2016-09
dc.identifier.citation
Vignola, María Belén; Moiraghi, Malena; Salvucci, Emiliano Jesus; Baroni, María Verónica; Perez, Gabriela Teresa; Whole meal and white flour from Argentine wheat genotypes: Mineral and arabinoxylan differences; Academic Press Ltd - Elsevier Science Ltd; Journal of Cereal Science; 71; 9-2016; 217-223
dc.identifier.issn
0733-5210
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/48959
dc.description.abstract
The aim of this study was to compare mineral and arabinoxylan contents in whole meal and white wheat flour, as well as delineate the influence of genotype and climatic conditions on the variation of these components. Eleven commercial bread wheat cultivars from Argentina obtained in two consecutive harvests were analyzed. Protein, arabinoxylan, mineral concentration and localization were determined. For T-AX variation, year was the main factor accounting for the variability found both in whole meal and in white flour, while WE-AX content was more influenced by genotype on both fractions. There was an average reduction of 56% of T-AX after milling. Mineral content was significantly influenced by genotype and harvest years. Milling significantly reduced the concentration of all the elements (p < 0.05). Fe and Zn concentrations in white flour were highly variable. Milling loss had a wide variation from 10 to 74% for Fe, and from 19 to 68% for Zn. Genotypes with lower T-AX, Fe and Zn milling losses than the average were found in this study. This together with the total contents of these components in the grain should be taken into account when the purpose is to improve Zn, Fe, AX content in white flour.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Academic Press Ltd - Elsevier Science Ltd
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Arabinoxylan
dc.subject
Mineral
dc.subject
Protein
dc.subject
Wheat
dc.subject.classification
Otras Ciencias Químicas
dc.subject.classification
Ciencias Químicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Whole meal and white flour from Argentine wheat genotypes: Mineral and arabinoxylan differences
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2018-06-12T18:40:39Z
dc.journal.volume
71
dc.journal.pagination
217-223
dc.journal.pais
Estados Unidos
dc.description.fil
Fil: Vignola, María Belén. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Moiraghi, Malena. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Salvucci, Emiliano Jesus. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Baroni, María Verónica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Secretaría de Ciencia y Tecnología. Instituto Superior de Investigación, Desarrollo y Servicio de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Perez, Gabriela Teresa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
dc.journal.title
Journal of Cereal Science
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0733521016302284
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.jcs.2016.09.002