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dc.contributor.author
Lingua, Mariana Soledad  
dc.contributor.author
Fabani, Maria Paula  
dc.contributor.author
Wunderlin, Daniel Alberto  
dc.contributor.author
Baroni, María Verónica  
dc.date.available
2018-06-18T14:51:17Z  
dc.date.issued
2016-04  
dc.identifier.citation
Lingua, Mariana Soledad; Fabani, Maria Paula; Wunderlin, Daniel Alberto; Baroni, María Verónica; From grape to wine: Changes in phenolic composition and its influence on antioxidant activity; Elsevier; Food Chemistry; 208; 4-2016; 228-238  
dc.identifier.issn
0308-8146  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/48956  
dc.description.abstract
The evolution of phenolic compounds and their relationship with the antioxidant capacity (AC) of samples taken along the winemaking process of three Vitis vinifera L. cv., Syrah, Merlot and Cabernet Sauvignon grown in Argentina were studied. Forty five compounds were identified by HPLC-PDA-MS/MS, while the AC was determined by FRAP, ABTS and DPPH assays. Results show that phenolic composition and AC vary along the winemaking process and between varieties. Multiple regression analysis showed a high correlation between phenolic composition and AC of samples, being anthocyanins the main family with significant contribution to AC. In addition, quantitative differences in specific phenolic compounds help to explain differences in AC observed between varieties. A high phenolic content and bioactivity still remain in pomaces which support its use as an inexpensive source of antioxidants.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Vitis Vinifera L. Red Varieties  
dc.subject
Winemaking  
dc.subject
Phenolic Profile  
dc.subject
Antioxidant Capacity  
dc.subject
Pomace  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
From grape to wine: Changes in phenolic composition and its influence on antioxidant activity  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2018-06-12T18:41:22Z  
dc.journal.volume
208  
dc.journal.pagination
228-238  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Lingua, Mariana Soledad. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Secretaría de Ciencia y Tecnología. Instituto Superior de Investigación, Desarrollo y Servicio de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Fabani, Maria Paula. Universidad Nacional de San Juan. Facultad de Ingeniería. Instituto de Biotecnología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Wunderlin, Daniel Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Secretaría de Ciencia y Tecnología. Instituto Superior de Investigación, Desarrollo y Servicio de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Baroni, María Verónica. Universidad Nacional de Córdoba. Secretaría de Ciencia y Tecnología. Instituto Superior de Investigación, Desarrollo y Servicio de Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina  
dc.journal.title
Food Chemistry  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/ 10.1016/j.foodchem.2016.04.009  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814616305180