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dc.contributor.author
Lingua, Mariana Soledad
dc.contributor.author
Fabani, Maria Paula
dc.contributor.author
Wunderlin, Daniel Alberto
dc.contributor.author
Baroni, María Verónica
dc.date.available
2018-06-18T14:51:17Z
dc.date.issued
2016-04
dc.identifier.citation
Lingua, Mariana Soledad; Fabani, Maria Paula; Wunderlin, Daniel Alberto; Baroni, María Verónica; From grape to wine: Changes in phenolic composition and its influence on antioxidant activity; Elsevier; Food Chemistry; 208; 4-2016; 228-238
dc.identifier.issn
0308-8146
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/48956
dc.description.abstract
The evolution of phenolic compounds and their relationship with the antioxidant capacity (AC) of samples taken along the winemaking process of three Vitis vinifera L. cv., Syrah, Merlot and Cabernet Sauvignon grown in Argentina were studied. Forty five compounds were identified by HPLC-PDA-MS/MS, while the AC was determined by FRAP, ABTS and DPPH assays. Results show that phenolic composition and AC vary along the winemaking process and between varieties. Multiple regression analysis showed a high correlation between phenolic composition and AC of samples, being anthocyanins the main family with significant contribution to AC. In addition, quantitative differences in specific phenolic compounds help to explain differences in AC observed between varieties. A high phenolic content and bioactivity still remain in pomaces which support its use as an inexpensive source of antioxidants.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Vitis Vinifera L. Red Varieties
dc.subject
Winemaking
dc.subject
Phenolic Profile
dc.subject
Antioxidant Capacity
dc.subject
Pomace
dc.subject.classification
Otras Ciencias Químicas
dc.subject.classification
Ciencias Químicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
From grape to wine: Changes in phenolic composition and its influence on antioxidant activity
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2018-06-12T18:41:22Z
dc.journal.volume
208
dc.journal.pagination
228-238
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Lingua, Mariana Soledad. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Secretaría de Ciencia y Tecnología. Instituto Superior de Investigación, Desarrollo y Servicio de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Fabani, Maria Paula. Universidad Nacional de San Juan. Facultad de Ingeniería. Instituto de Biotecnología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Wunderlin, Daniel Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Secretaría de Ciencia y Tecnología. Instituto Superior de Investigación, Desarrollo y Servicio de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Baroni, María Verónica. Universidad Nacional de Córdoba. Secretaría de Ciencia y Tecnología. Instituto Superior de Investigación, Desarrollo y Servicio de Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
dc.journal.title
Food Chemistry
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/ 10.1016/j.foodchem.2016.04.009
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814616305180
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