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dc.contributor.author
Díaz Tena, E.
dc.contributor.author
Gallastegui, G.
dc.contributor.author
Hipperdinger, Marcela Liliana

dc.contributor.author
Donati, Edgardo Ruben

dc.contributor.author
Ramírez, M.
dc.contributor.author
Rodríguez, A.
dc.contributor.author
López de Lacalle, L
dc.contributor.author
Elías, A.
dc.date.available
2018-06-14T15:51:00Z
dc.date.issued
2016-11
dc.identifier.citation
Díaz Tena, E.; Gallastegui, G.; Hipperdinger, Marcela Liliana; Donati, Edgardo Ruben; Ramírez, M.; et al.; New advances in copper biomachining by iron-oxidizing bacteria; Pergamon-Elsevier Science Ltd; Corrosion Science; 112; 11-2016; 385-392
dc.identifier.issn
0010-938X
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/48642
dc.description.abstract
The machining of copper contained in oxygen-free copper workpieces by extremophile bacteria has been studied. The effect of the main parameters affecting the continuity of the process and which decrease the removal rate were analysed during the incubation, biomachining and regeneration phases. The presence of copper affected the bacterial culture, while the enhancement of process performance due to the simultaneous presence of A. ferrooxidans and L. ferrooxidans was relatively limited. pH was maintained below 1.80 to avoid Fe3+ losses in the form of jarosite precipitates. Measurement of the redox potential allowed a rapid monitoring of the process status.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Pergamon-Elsevier Science Ltd

dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
dc.subject
Copper
dc.subject
Microbiological Corrosion
dc.subject
Oxidation
dc.subject
Potential Parameters
dc.subject
Weight Loss
dc.subject.classification
Otras Ciencias Químicas

dc.subject.classification
Ciencias Químicas

dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS

dc.title
New advances in copper biomachining by iron-oxidizing bacteria
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2018-06-13T14:16:48Z
dc.journal.volume
112
dc.journal.pagination
385-392
dc.journal.pais
Estados Unidos

dc.description.fil
Fil: Díaz Tena, E.. Universidad del País Vasco; España
dc.description.fil
Fil: Gallastegui, G.. Universidad del País Vasco; España
dc.description.fil
Fil: Hipperdinger, Marcela Liliana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Donati, Edgardo Ruben. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ramírez, M.. Universidad de Cádiz; España
dc.description.fil
Fil: Rodríguez, A.. Universidad del País Vasco; España
dc.description.fil
Fil: López de Lacalle, L. Universidad del País Vasco; España
dc.description.fil
Fil: Elías, A.. Universidad del País Vasco; España
dc.journal.title
Corrosion Science

dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://dx.doi.org/10.1016/j.corsci.2016.08.001
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0010938X16304991
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