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dc.contributor.author
Díaz Tena, E.  
dc.contributor.author
Gallastegui, G.  
dc.contributor.author
Hipperdinger, Marcela Liliana  
dc.contributor.author
Donati, Edgardo Ruben  
dc.contributor.author
Ramírez, M.  
dc.contributor.author
Rodríguez, A.  
dc.contributor.author
López de Lacalle, L  
dc.contributor.author
Elías, A.  
dc.date.available
2018-06-14T15:51:00Z  
dc.date.issued
2016-11  
dc.identifier.citation
Díaz Tena, E.; Gallastegui, G.; Hipperdinger, Marcela Liliana; Donati, Edgardo Ruben; Ramírez, M.; et al.; New advances in copper biomachining by iron-oxidizing bacteria; Pergamon-Elsevier Science Ltd; Corrosion Science; 112; 11-2016; 385-392  
dc.identifier.issn
0010-938X  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/48642  
dc.description.abstract
The machining of copper contained in oxygen-free copper workpieces by extremophile bacteria has been studied. The effect of the main parameters affecting the continuity of the process and which decrease the removal rate were analysed during the incubation, biomachining and regeneration phases. The presence of copper affected the bacterial culture, while the enhancement of process performance due to the simultaneous presence of A. ferrooxidans and L. ferrooxidans was relatively limited. pH was maintained below 1.80 to avoid Fe3+ losses in the form of jarosite precipitates. Measurement of the redox potential allowed a rapid monitoring of the process status.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Pergamon-Elsevier Science Ltd  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
Copper  
dc.subject
Microbiological Corrosion  
dc.subject
Oxidation  
dc.subject
Potential Parameters  
dc.subject
Weight Loss  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
New advances in copper biomachining by iron-oxidizing bacteria  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2018-06-13T14:16:48Z  
dc.journal.volume
112  
dc.journal.pagination
385-392  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.description.fil
Fil: Díaz Tena, E.. Universidad del País Vasco; España  
dc.description.fil
Fil: Gallastegui, G.. Universidad del País Vasco; España  
dc.description.fil
Fil: Hipperdinger, Marcela Liliana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Donati, Edgardo Ruben. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ramírez, M.. Universidad de Cádiz; España  
dc.description.fil
Fil: Rodríguez, A.. Universidad del País Vasco; España  
dc.description.fil
Fil: López de Lacalle, L. Universidad del País Vasco; España  
dc.description.fil
Fil: Elías, A.. Universidad del País Vasco; España  
dc.journal.title
Corrosion Science  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://dx.doi.org/10.1016/j.corsci.2016.08.001  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0010938X16304991