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dc.contributor.author
Revuelta, Mariana Valeria  
dc.contributor.author
Chacón Villalba, Elizabeth  
dc.contributor.author
Navarro, Alba Sofia del Rosario  
dc.contributor.author
Guida, Jorge Alberto  
dc.contributor.author
Castro, Guillermo Raul  
dc.date.available
2018-06-13T15:42:42Z  
dc.date.issued
2016-09  
dc.identifier.citation
Revuelta, Mariana Valeria; Chacón Villalba, Elizabeth; Navarro, Alba Sofia del Rosario; Guida, Jorge Alberto; Castro, Guillermo Raul; Development of Crystal Violet encapsulation in pectin - Arabic gum gel microspheres; Elsevier Science; Reactive & Functional Polymers; 106; 9-2016; 8-16  
dc.identifier.issn
1381-5148  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/48525  
dc.description.abstract
Six pectins with 35% to 91% methoxylation degree were purified and characterized to encapsulate Crystal Violet (CV). Amidated low methoxylated pectin (ALMP) was selected based on microsphere morphologies, aqueous solubility, viscosity and the effect of calcium concentration. Pectin microspheres were stabilized with Arabic gum (AG) and optimized according to the loading. Microspheres composed of 2.0% ALMP-1.0% AG crosslinked with 450 mM calcium(II) were able to encapsulate 217 ± 2 μM CV. Optical microscopy of the gels revealed spheroid microspheres with 250 ± 50 μm diameter containing homogenous CV distribution. Dried microspheres observed by SEM and epifluorescence showed a highly shrinkable matrix keeping the spheroidal morphology. Low relative viscosity of the ALMP-AG-CV solutions was found compared to ALMP and ALMP-AG. The Young moduli (60–80 Pa) of ALMP-AG microspheres by texturometric analysis indicated that the CV could interfere with the gel crosslinking. Raman spectroscopy analysis suggested some interaction of CV nucleophilic center within the matrix. FTIR of the matrix showed largest shifts in the carbonyl and carboxylate groups probably associated to H-bridges. CV stability studies performed on ALMP-AG microspheres, synthetized from polymer solutions with pH values above and below pectin pKa and showed faster CV release rates in presence of ionic strength.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
Crystal Violet  
dc.subject
Pectin  
dc.subject
Arabic Gum  
dc.subject
Microencapsulation  
dc.subject
Ionotropic Gelation  
dc.subject
Vibrational Spectroscopies  
dc.subject
Rheological Studies  
dc.subject.classification
Nano-materiales  
dc.subject.classification
Nanotecnología  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Development of Crystal Violet encapsulation in pectin - Arabic gum gel microspheres  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2018-06-12T14:35:03Z  
dc.journal.volume
106  
dc.journal.pagination
8-16  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Revuelta, Mariana Valeria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Chacón Villalba, Elizabeth. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Química Inorgánica ; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Navarro, Alba Sofia del Rosario. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Guida, Jorge Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Química Inorgánica ; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Castro, Guillermo Raul. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina  
dc.journal.title
Reactive & Functional Polymers  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://dx.doi.org/10.1016/j.reactfunctpolym.2016.07.002  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1381514816301274