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dc.contributor.author
Revuelta, Mariana Valeria
dc.contributor.author
Chacón Villalba, Elizabeth
dc.contributor.author
Navarro, Alba Sofia del Rosario
dc.contributor.author
Guida, Jorge Alberto
dc.contributor.author
Castro, Guillermo Raul
dc.date.available
2018-06-13T15:42:42Z
dc.date.issued
2016-09
dc.identifier.citation
Revuelta, Mariana Valeria; Chacón Villalba, Elizabeth; Navarro, Alba Sofia del Rosario; Guida, Jorge Alberto; Castro, Guillermo Raul; Development of Crystal Violet encapsulation in pectin - Arabic gum gel microspheres; Elsevier Science; Reactive & Functional Polymers; 106; 9-2016; 8-16
dc.identifier.issn
1381-5148
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/48525
dc.description.abstract
Six pectins with 35% to 91% methoxylation degree were purified and characterized to encapsulate Crystal Violet (CV). Amidated low methoxylated pectin (ALMP) was selected based on microsphere morphologies, aqueous solubility, viscosity and the effect of calcium concentration. Pectin microspheres were stabilized with Arabic gum (AG) and optimized according to the loading. Microspheres composed of 2.0% ALMP-1.0% AG crosslinked with 450 mM calcium(II) were able to encapsulate 217 ± 2 μM CV. Optical microscopy of the gels revealed spheroid microspheres with 250 ± 50 μm diameter containing homogenous CV distribution. Dried microspheres observed by SEM and epifluorescence showed a highly shrinkable matrix keeping the spheroidal morphology. Low relative viscosity of the ALMP-AG-CV solutions was found compared to ALMP and ALMP-AG. The Young moduli (60–80 Pa) of ALMP-AG microspheres by texturometric analysis indicated that the CV could interfere with the gel crosslinking. Raman spectroscopy analysis suggested some interaction of CV nucleophilic center within the matrix. FTIR of the matrix showed largest shifts in the carbonyl and carboxylate groups probably associated to H-bridges. CV stability studies performed on ALMP-AG microspheres, synthetized from polymer solutions with pH values above and below pectin pKa and showed faster CV release rates in presence of ionic strength.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Science
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
dc.subject
Crystal Violet
dc.subject
Pectin
dc.subject
Arabic Gum
dc.subject
Microencapsulation
dc.subject
Ionotropic Gelation
dc.subject
Vibrational Spectroscopies
dc.subject
Rheological Studies
dc.subject.classification
Nano-materiales
dc.subject.classification
Nanotecnología
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Development of Crystal Violet encapsulation in pectin - Arabic gum gel microspheres
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2018-06-12T14:35:03Z
dc.journal.volume
106
dc.journal.pagination
8-16
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Revuelta, Mariana Valeria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Chacón Villalba, Elizabeth. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Química Inorgánica ; Argentina
dc.description.fil
Fil: Navarro, Alba Sofia del Rosario. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Guida, Jorge Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Química Inorgánica ; Argentina
dc.description.fil
Fil: Castro, Guillermo Raul. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina
dc.journal.title
Reactive & Functional Polymers
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://dx.doi.org/10.1016/j.reactfunctpolym.2016.07.002
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1381514816301274
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