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dc.contributor.author
Finten, Gabriel  
dc.contributor.author
Garrido, Juan Ignacio  
dc.contributor.author
Cova, María C.  
dc.contributor.author
Narvaiz, Patricia  
dc.contributor.author
Jagus, Rosa Juana  
dc.contributor.author
Agüero, Maria Victoria  
dc.date.available
2018-06-06T20:32:49Z  
dc.date.issued
2017-11  
dc.identifier.citation
Finten, Gabriel; Garrido, Juan Ignacio; Cova, María C.; Narvaiz, Patricia; Jagus, Rosa Juana; et al.; Safety improvement and quality retention of gamma irradiated spinach leaves; Wiley Blackwell Publishing, Inc; Journal Of Food Safety; 37; 4; 11-2017; 1-18; e12340  
dc.identifier.issn
0149-6085  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/47604  
dc.description.abstract
The purpose of this work was to evaluate γ‐irradiation effects on native microbiota, some phytochemicals and sensory attributes of fresh spinach (Spinacia oleracea L.) throughout 15 days of storage (6 °C ± 1 °C). The proposed treatment (1.5 kGy) effectively reduced native microbiota extending shelf life under refrigeration to 14 days, and the evaluated phytochemicals (polyphenols, compounds with antioxidant capacity, chlorophyll, carotenoids) were preserved with the exception of ascorbic acid, which was reduced by more than 80% after treatment. Sensory acceptability, evaluated by a consumer panel, of samples irradiated either at 1.5 or 3.0 kGy was good till the last analysis date (day 14). The target dose had a great performance, presenting scores in some attributes significantly higher than those of control samples (overall liking and appearance on day 2). Overall, the performance of gamma rays was acceptable and significantly increased product acceptability; therefore, it represents a feasible alternative for spinach disinfection.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Non Thermal Technology  
dc.subject
Leafy Vegetables  
dc.subject
Spinacia Oleracea L.  
dc.subject
Preservation  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Safety improvement and quality retention of gamma irradiated spinach leaves  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2018-06-06T19:41:13Z  
dc.journal.volume
37  
dc.journal.number
4  
dc.journal.pagination
1-18; e12340  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Londres  
dc.description.fil
Fil: Finten, Gabriel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Tecnologías y Ciencias de la Ingeniería "Hilario Fernández Long". Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Instituto de Tecnologías y Ciencias de la Ingeniería "Hilario Fernández Long"; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Garrido, Juan Ignacio. Comisión Nacional de Energía Atómica. Centro Atómico Ezeiza; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Cova, María C.. Comisión Nacional de Energía Atómica. Centro Atómico Ezeiza; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Narvaiz, Patricia. Comisión Nacional de Energía Atómica. Centro Atómico Ezeiza; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Jagus, Rosa Juana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Tecnologías y Ciencias de la Ingeniería "Hilario Fernández Long". Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Instituto de Tecnologías y Ciencias de la Ingeniería "Hilario Fernández Long"; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Agüero, Maria Victoria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Tecnologías y Ciencias de la Ingeniería "Hilario Fernández Long". Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Instituto de Tecnologías y Ciencias de la Ingeniería "Hilario Fernández Long"; Argentina  
dc.journal.title
Journal Of Food Safety  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://dx.doi.org/10.1111/jfs.12340  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/jfs.12340