Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Finten, Gabriel
dc.contributor.author
Garrido, Juan Ignacio
dc.contributor.author
Cova, María C.
dc.contributor.author
Narvaiz, Patricia
dc.contributor.author
Jagus, Rosa Juana
dc.contributor.author
Agüero, Maria Victoria
dc.date.available
2018-06-06T20:32:49Z
dc.date.issued
2017-11
dc.identifier.citation
Finten, Gabriel; Garrido, Juan Ignacio; Cova, María C.; Narvaiz, Patricia; Jagus, Rosa Juana; et al.; Safety improvement and quality retention of gamma irradiated spinach leaves; Wiley Blackwell Publishing, Inc; Journal Of Food Safety; 37; 4; 11-2017; 1-18; e12340
dc.identifier.issn
0149-6085
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/47604
dc.description.abstract
The purpose of this work was to evaluate γ‐irradiation effects on native microbiota, some phytochemicals and sensory attributes of fresh spinach (Spinacia oleracea L.) throughout 15 days of storage (6 °C ± 1 °C). The proposed treatment (1.5 kGy) effectively reduced native microbiota extending shelf life under refrigeration to 14 days, and the evaluated phytochemicals (polyphenols, compounds with antioxidant capacity, chlorophyll, carotenoids) were preserved with the exception of ascorbic acid, which was reduced by more than 80% after treatment. Sensory acceptability, evaluated by a consumer panel, of samples irradiated either at 1.5 or 3.0 kGy was good till the last analysis date (day 14). The target dose had a great performance, presenting scores in some attributes significantly higher than those of control samples (overall liking and appearance on day 2). Overall, the performance of gamma rays was acceptable and significantly increased product acceptability; therefore, it represents a feasible alternative for spinach disinfection.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Non Thermal Technology
dc.subject
Leafy Vegetables
dc.subject
Spinacia Oleracea L.
dc.subject
Preservation
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Safety improvement and quality retention of gamma irradiated spinach leaves
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2018-06-06T19:41:13Z
dc.journal.volume
37
dc.journal.number
4
dc.journal.pagination
1-18; e12340
dc.journal.pais
Reino Unido
dc.journal.ciudad
Londres
dc.description.fil
Fil: Finten, Gabriel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Tecnologías y Ciencias de la Ingeniería "Hilario Fernández Long". Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Instituto de Tecnologías y Ciencias de la Ingeniería "Hilario Fernández Long"; Argentina
dc.description.fil
Fil: Garrido, Juan Ignacio. Comisión Nacional de Energía Atómica. Centro Atómico Ezeiza; Argentina
dc.description.fil
Fil: Cova, María C.. Comisión Nacional de Energía Atómica. Centro Atómico Ezeiza; Argentina
dc.description.fil
Fil: Narvaiz, Patricia. Comisión Nacional de Energía Atómica. Centro Atómico Ezeiza; Argentina
dc.description.fil
Fil: Jagus, Rosa Juana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Tecnologías y Ciencias de la Ingeniería "Hilario Fernández Long". Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Instituto de Tecnologías y Ciencias de la Ingeniería "Hilario Fernández Long"; Argentina
dc.description.fil
Fil: Agüero, Maria Victoria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Tecnologías y Ciencias de la Ingeniería "Hilario Fernández Long". Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Instituto de Tecnologías y Ciencias de la Ingeniería "Hilario Fernández Long"; Argentina
dc.journal.title
Journal Of Food Safety
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://dx.doi.org/10.1111/jfs.12340
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/jfs.12340
Archivos asociados