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dc.contributor.author
Baieli, María Fernanda  
dc.contributor.author
Urtasun, Nicolás  
dc.contributor.author
Martinez, María Julia  
dc.contributor.author
Hirsch, Daniela Belén  
dc.contributor.author
Pilosof, Ana Maria Renata  
dc.contributor.author
Miranda, Maria Victoria  
dc.contributor.author
Cascone, Osvaldo  
dc.contributor.author
Wolman, Federico Javier  
dc.date.available
2018-06-06T19:20:03Z  
dc.date.issued
2017-02  
dc.identifier.citation
Baieli, María Fernanda; Urtasun, Nicolás; Martinez, María Julia; Hirsch, Daniela Belén; Pilosof, Ana Maria Renata; et al.; Affinity chromatography matrices for depletion and purification of casein glycomacropeptide from bovine whey; Wiley; Biotechnology Progress; 33; 1; 2-2017; 171-180  
dc.identifier.issn
8756-7938  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/47555  
dc.description.abstract
Casein glycomacropeptide (CMP) is a 64‐ amino acid peptide found in cheese whey, which is released after κ‐casein specific cleavage by chymosin. CMP lacks aromatic amino acids, a characteristic that makes it usable as a nutritional supplement for people with phenylketonuria. CMP consists of two nonglycosylated isoforms (aCMP A and aCMP B) and its different glycosylated forms (gCMP A and gCMP B). The most predominant carbohydrate of gCMP is N‐acetylneuraminic acid (sialic acid). Here, we developed a CMP purification process based on the affinity of sialic acid for wheat germ agglutinin (WGA). After formation of chitosan beads and adsorption of WGA, the agglutinin was covalently attached with glutaraldehyde. Two matrices with different WGA density were assayed for CMP adsorption. Maximum adsorption capacities were calculated according to the Langmuir model from adsorption isotherms developed at pH 7.0, being 137.0 mg/g for the matrix with the best performance. In CMP reduction from whey, maximum removal percentage was 79% (specifically 33.7% of gCMP A and B, 75.8% of aCMP A, and 93.9% of aCMP B). The CMP was recovered as an aggregate with an overall yield of 64%. Therefore, the matrices developed are promising for CMP purification from cheese whey.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Wiley  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Chitosan  
dc.subject
Wheat Germ Agglutinin  
dc.subject
Chromatography Matrix  
dc.subject
Casein Glycomacropeptide  
dc.subject
Bovine Whey  
dc.subject.classification
Biotecnología Industrial  
dc.subject.classification
Biotecnología Industrial  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Affinity chromatography matrices for depletion and purification of casein glycomacropeptide from bovine whey  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2018-06-06T13:45:26Z  
dc.journal.volume
33  
dc.journal.number
1  
dc.journal.pagination
171-180  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.journal.ciudad
Hoboken  
dc.description.fil
Fil: Baieli, María Fernanda. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Nanobiotecnología. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Nanobiotecnología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Urtasun, Nicolás. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Nanobiotecnología. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Nanobiotecnología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Martinez, María Julia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Hirsch, Daniela Belén. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Nanobiotecnología. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Nanobiotecnología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Pilosof, Ana Maria Renata. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Miranda, Maria Victoria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Nanobiotecnología. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Nanobiotecnología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Cascone, Osvaldo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Nanobiotecnología. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Nanobiotecnología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Wolman, Federico Javier. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Nanobiotecnología. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Nanobiotecnología; Argentina  
dc.journal.title
Biotechnology Progress  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/btpr.2404/full  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1002/btpr.2404