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dc.contributor.author
Baieli, María Fernanda
dc.contributor.author
Urtasun, Nicolás
dc.contributor.author
Martinez, María Julia
dc.contributor.author
Hirsch, Daniela Belén
dc.contributor.author
Pilosof, Ana Maria Renata
dc.contributor.author
Miranda, Maria Victoria
dc.contributor.author
Cascone, Osvaldo
dc.contributor.author
Wolman, Federico Javier
dc.date.available
2018-06-06T19:20:03Z
dc.date.issued
2017-02
dc.identifier.citation
Baieli, María Fernanda; Urtasun, Nicolás; Martinez, María Julia; Hirsch, Daniela Belén; Pilosof, Ana Maria Renata; et al.; Affinity chromatography matrices for depletion and purification of casein glycomacropeptide from bovine whey; Wiley; Biotechnology Progress; 33; 1; 2-2017; 171-180
dc.identifier.issn
8756-7938
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/47555
dc.description.abstract
Casein glycomacropeptide (CMP) is a 64‐ amino acid peptide found in cheese whey, which is released after κ‐casein specific cleavage by chymosin. CMP lacks aromatic amino acids, a characteristic that makes it usable as a nutritional supplement for people with phenylketonuria. CMP consists of two nonglycosylated isoforms (aCMP A and aCMP B) and its different glycosylated forms (gCMP A and gCMP B). The most predominant carbohydrate of gCMP is N‐acetylneuraminic acid (sialic acid). Here, we developed a CMP purification process based on the affinity of sialic acid for wheat germ agglutinin (WGA). After formation of chitosan beads and adsorption of WGA, the agglutinin was covalently attached with glutaraldehyde. Two matrices with different WGA density were assayed for CMP adsorption. Maximum adsorption capacities were calculated according to the Langmuir model from adsorption isotherms developed at pH 7.0, being 137.0 mg/g for the matrix with the best performance. In CMP reduction from whey, maximum removal percentage was 79% (specifically 33.7% of gCMP A and B, 75.8% of aCMP A, and 93.9% of aCMP B). The CMP was recovered as an aggregate with an overall yield of 64%. Therefore, the matrices developed are promising for CMP purification from cheese whey.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Wiley
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Chitosan
dc.subject
Wheat Germ Agglutinin
dc.subject
Chromatography Matrix
dc.subject
Casein Glycomacropeptide
dc.subject
Bovine Whey
dc.subject.classification
Biotecnología Industrial
dc.subject.classification
Biotecnología Industrial
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Affinity chromatography matrices for depletion and purification of casein glycomacropeptide from bovine whey
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2018-06-06T13:45:26Z
dc.journal.volume
33
dc.journal.number
1
dc.journal.pagination
171-180
dc.journal.pais
Estados Unidos
dc.journal.ciudad
Hoboken
dc.description.fil
Fil: Baieli, María Fernanda. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Nanobiotecnología. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Nanobiotecnología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Urtasun, Nicolás. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Nanobiotecnología. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Nanobiotecnología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Martinez, María Julia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina
dc.description.fil
Fil: Hirsch, Daniela Belén. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Nanobiotecnología. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Nanobiotecnología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Pilosof, Ana Maria Renata. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina
dc.description.fil
Fil: Miranda, Maria Victoria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Nanobiotecnología. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Nanobiotecnología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Cascone, Osvaldo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Nanobiotecnología. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Nanobiotecnología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Wolman, Federico Javier. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Nanobiotecnología. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Nanobiotecnología; Argentina
dc.journal.title
Biotechnology Progress
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/btpr.2404/full
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1002/btpr.2404
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