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dc.contributor.author
Avila Ramirez, Jhon Alejandro

dc.contributor.author
Gómez Hoyos, Catalina

dc.contributor.author
Arroyo, Silvana Maricel

dc.contributor.author
Cerrutti, Patricia

dc.contributor.author
Foresti, María Laura

dc.date.available
2018-06-05T14:08:37Z
dc.date.issued
2016-11
dc.identifier.citation
Avila Ramirez, Jhon Alejandro; Gómez Hoyos, Catalina; Arroyo, Silvana Maricel; Cerrutti, Patricia; Foresti, María Laura; Acetylation of bacterial cellulose catalyzed by citric acid: Use of reaction conditions for tailoring the esterification extent; Elsevier; Carbohydrate Polymers; 153; 11-2016; 686-695
dc.identifier.issn
0144-8617
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/47285
dc.description.abstract
Bacterial cellulose (BC) nanoribbons were partially acetylated by a simple direct solvent-free route catalyzed by citric acid. The assay of reaction conditions within chosen intervals (i.e. esterification time (0.5–7 h), catalyst content (0.08–1.01 mmol/mmol AGU), and temperature (90–140 °C)), illustrated the flexibility of the methodology proposed, with reaction variables which can be conveniently manipulated to acetylate BC to the required degree of substitution (DS) within the 0.20–0.73 interval. Within this DS interval, characterization results indicated a surface-only process in which acetylated bacterial cellulose with tunable DS, preserved fibrous structure and increased hydrophobicity could be easily obtained. The feasibility of reusing the catalyst/excess acylant in view of potential scale-up was also illustrated.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier

dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Acetylation
dc.subject
Bacterial Cellulose
dc.subject
Citric Acid
dc.subject
Reaction Conditions
dc.subject.classification
Recubrimientos y Películas

dc.subject.classification
Ingeniería de los Materiales

dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS

dc.title
Acetylation of bacterial cellulose catalyzed by citric acid: Use of reaction conditions for tailoring the esterification extent
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2018-06-04T17:31:30Z
dc.journal.volume
153
dc.journal.pagination
686-695
dc.journal.pais
Países Bajos

dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Avila Ramirez, Jhon Alejandro. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Gómez Hoyos, Catalina. Universidad Pontificia Bolivariana; Colombia
dc.description.fil
Fil: Arroyo, Silvana Maricel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Tecnologías y Ciencias de la Ingeniería ; Argentina
dc.description.fil
Fil: Cerrutti, Patricia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Foresti, María Laura. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología; Argentina
dc.journal.title
Carbohydrate Polymers

dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://dx.doi.org/10.1016/j.carbpol.2016.08.009
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0144861716309444
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