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dc.contributor.author
Avila Ramirez, Jhon Alejandro  
dc.contributor.author
Gómez Hoyos, Catalina  
dc.contributor.author
Arroyo, Silvana Maricel  
dc.contributor.author
Cerrutti, Patricia  
dc.contributor.author
Foresti, María Laura  
dc.date.available
2018-06-05T14:08:37Z  
dc.date.issued
2016-11  
dc.identifier.citation
Avila Ramirez, Jhon Alejandro; Gómez Hoyos, Catalina; Arroyo, Silvana Maricel; Cerrutti, Patricia; Foresti, María Laura; Acetylation of bacterial cellulose catalyzed by citric acid: Use of reaction conditions for tailoring the esterification extent; Elsevier; Carbohydrate Polymers; 153; 11-2016; 686-695  
dc.identifier.issn
0144-8617  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/47285  
dc.description.abstract
Bacterial cellulose (BC) nanoribbons were partially acetylated by a simple direct solvent-free route catalyzed by citric acid. The assay of reaction conditions within chosen intervals (i.e. esterification time (0.5–7 h), catalyst content (0.08–1.01 mmol/mmol AGU), and temperature (90–140 °C)), illustrated the flexibility of the methodology proposed, with reaction variables which can be conveniently manipulated to acetylate BC to the required degree of substitution (DS) within the 0.20–0.73 interval. Within this DS interval, characterization results indicated a surface-only process in which acetylated bacterial cellulose with tunable DS, preserved fibrous structure and increased hydrophobicity could be easily obtained. The feasibility of reusing the catalyst/excess acylant in view of potential scale-up was also illustrated.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Acetylation  
dc.subject
Bacterial Cellulose  
dc.subject
Citric Acid  
dc.subject
Reaction Conditions  
dc.subject.classification
Recubrimientos y Películas  
dc.subject.classification
Ingeniería de los Materiales  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Acetylation of bacterial cellulose catalyzed by citric acid: Use of reaction conditions for tailoring the esterification extent  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2018-06-04T17:31:30Z  
dc.journal.volume
153  
dc.journal.pagination
686-695  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Avila Ramirez, Jhon Alejandro. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gómez Hoyos, Catalina. Universidad Pontificia Bolivariana; Colombia  
dc.description.fil
Fil: Arroyo, Silvana Maricel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Tecnologías y Ciencias de la Ingeniería ; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Cerrutti, Patricia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Foresti, María Laura. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología; Argentina  
dc.journal.title
Carbohydrate Polymers  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://dx.doi.org/10.1016/j.carbpol.2016.08.009  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0144861716309444