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dc.contributor.author
Lavandera, Jimena Veronica  
dc.contributor.author
Rodriguez, Jorge  
dc.contributor.author
Ruspini, Silvina Fernanda  
dc.contributor.author
Meissl, Roberto Jose  
dc.contributor.author
Zuccoli, Johanna Romina  
dc.contributor.author
Martinez, Maria del Carmen  
dc.contributor.author
Gerez, Esther Noemi  
dc.contributor.author
Batlle, Alcira María del C.  
dc.contributor.author
Buzaleh, Ana Maria  
dc.date.available
2018-06-04T21:00:53Z  
dc.date.issued
2016-06  
dc.identifier.citation
Lavandera, Jimena Veronica; Rodriguez, Jorge; Ruspini, Silvina Fernanda; Meissl, Roberto Jose; Zuccoli, Johanna Romina; et al.; Pleiotropic effects of 5-aminolevulinic acid in mice brain; Canadian Science Publishing; Biochemistry And Cell Biology (online); 94; 4; 6-2016; 297-305  
dc.identifier.issn
1208-6002  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/47246  
dc.description.abstract
5-Aminolevulinic acid (ALA) seems to be responsible for the neuropsychyatric manifestations of Acute Intermittent Porphyria (AIP). The aim was to study the effect of ALA on different metabolisms in mice brain to enhance our knowledge about the action of this heme precursor on the central nervous system. Heme metabolism, cholinergic system, defense enzyme system and nitric oxide metabolism were evaluated in encephalon mice receiving a single (40 mg/kg) or multiple doses of ALA (40 mg/kg, 14 days). We have found ALA accumulation in encephalon. ALA also altered the brain cholinergic system. After one dose of ALA, a decrease in Superoxide dismutase activity and a reduction of glutathione levels were detected, while malondialdehyde levels and Catalase activity were increased. Heme oxygenase was also increased as an antioxidant response to protect this organ against the injury. All Nitric Oxide Synthase isoforms were induced by ALA, being these changes more significant in glial cells for the inducible isoform. In conclusion, ALA affected several metabolisms in encephalon. Data indicate that a rapid response to oxidative stress was developed; however, in long term intoxication, the redox balance was probably restored minimizing oxidative damage.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Canadian Science Publishing  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Heme Metabolism  
dc.subject
5-Aminolevulinic Acid  
dc.subject
Antioxidant Defense System  
dc.subject
Cholinergic System  
dc.subject
Nitric Oxide Synthase  
dc.subject.classification
Otras Ciencias de la Salud  
dc.subject.classification
Ciencias de la Salud  
dc.subject.classification
CIENCIAS MÉDICAS Y DE LA SALUD  
dc.title
Pleiotropic effects of 5-aminolevulinic acid in mice brain  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2018-06-01T19:19:26Z  
dc.journal.volume
94  
dc.journal.number
4  
dc.journal.pagination
297-305  
dc.journal.pais
Canadá  
dc.description.fil
Fil: Lavandera, Jimena Veronica. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Bioquímica y Ciencias Biológicas. Departamento de Ciencias Biológicas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rodriguez, Jorge. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Centro de Investigaciones sobre Porfirinas y Porfirias. Universidad de Buenos Aires. Centro de Investigaciones sobre Porfirinas y Porfirias; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ruspini, Silvina Fernanda. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Centro de Investigaciones sobre Porfirinas y Porfirias. Universidad de Buenos Aires. Centro de Investigaciones sobre Porfirinas y Porfirias; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Meiss, Roberto. Academia Nacional de Medicina de Buenos Aires; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Zuccoli, Johanna Romina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Centro de Investigaciones sobre Porfirinas y Porfirias. Universidad de Buenos Aires. Centro de Investigaciones sobre Porfirinas y Porfirias; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Martinez, Maria del Carmen. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Biológica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gerez, Esther Noemi. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Centro de Investigaciones sobre Porfirinas y Porfirias. Universidad de Buenos Aires. Centro de Investigaciones sobre Porfirinas y Porfirias; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Batlle, Alcira María del C.. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Centro de Investigaciones sobre Porfirinas y Porfirias. Universidad de Buenos Aires. Centro de Investigaciones sobre Porfirinas y Porfirias; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Buzaleh, Ana Maria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Centro de Investigaciones sobre Porfirinas y Porfirias. Universidad de Buenos Aires. Centro de Investigaciones sobre Porfirinas y Porfirias; Argentina  
dc.journal.title
Biochemistry And Cell Biology (online)  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1139/bcb-2015-0094  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.nrcresearchpress.com/doi/10.1139/bcb-2015-0094#.WxWmnm4vxhE