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dc.contributor.author
Lavandera, Jimena Veronica
dc.contributor.author
Rodriguez, Jorge
dc.contributor.author
Ruspini, Silvina Fernanda
dc.contributor.author
Meissl, Roberto Jose
dc.contributor.author
Zuccoli, Johanna Romina
dc.contributor.author
Martinez, Maria del Carmen
dc.contributor.author
Gerez, Esther Noemi
dc.contributor.author
Batlle, Alcira María del C.
dc.contributor.author
Buzaleh, Ana Maria
dc.date.available
2018-06-04T21:00:53Z
dc.date.issued
2016-06
dc.identifier.citation
Lavandera, Jimena Veronica; Rodriguez, Jorge; Ruspini, Silvina Fernanda; Meissl, Roberto Jose; Zuccoli, Johanna Romina; et al.; Pleiotropic effects of 5-aminolevulinic acid in mice brain; Canadian Science Publishing; Biochemistry And Cell Biology (online); 94; 4; 6-2016; 297-305
dc.identifier.issn
1208-6002
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/47246
dc.description.abstract
5-Aminolevulinic acid (ALA) seems to be responsible for the neuropsychyatric manifestations of Acute Intermittent Porphyria (AIP). The aim was to study the effect of ALA on different metabolisms in mice brain to enhance our knowledge about the action of this heme precursor on the central nervous system. Heme metabolism, cholinergic system, defense enzyme system and nitric oxide metabolism were evaluated in encephalon mice receiving a single (40 mg/kg) or multiple doses of ALA (40 mg/kg, 14 days). We have found ALA accumulation in encephalon. ALA also altered the brain cholinergic system. After one dose of ALA, a decrease in Superoxide dismutase activity and a reduction of glutathione levels were detected, while malondialdehyde levels and Catalase activity were increased. Heme oxygenase was also increased as an antioxidant response to protect this organ against the injury. All Nitric Oxide Synthase isoforms were induced by ALA, being these changes more significant in glial cells for the inducible isoform. In conclusion, ALA affected several metabolisms in encephalon. Data indicate that a rapid response to oxidative stress was developed; however, in long term intoxication, the redox balance was probably restored minimizing oxidative damage.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Canadian Science Publishing
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Heme Metabolism
dc.subject
5-Aminolevulinic Acid
dc.subject
Antioxidant Defense System
dc.subject
Cholinergic System
dc.subject
Nitric Oxide Synthase
dc.subject.classification
Otras Ciencias de la Salud
dc.subject.classification
Ciencias de la Salud
dc.subject.classification
CIENCIAS MÉDICAS Y DE LA SALUD
dc.title
Pleiotropic effects of 5-aminolevulinic acid in mice brain
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2018-06-01T19:19:26Z
dc.journal.volume
94
dc.journal.number
4
dc.journal.pagination
297-305
dc.journal.pais
Canadá
dc.description.fil
Fil: Lavandera, Jimena Veronica. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Bioquímica y Ciencias Biológicas. Departamento de Ciencias Biológicas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Rodriguez, Jorge. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Centro de Investigaciones sobre Porfirinas y Porfirias. Universidad de Buenos Aires. Centro de Investigaciones sobre Porfirinas y Porfirias; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ruspini, Silvina Fernanda. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Centro de Investigaciones sobre Porfirinas y Porfirias. Universidad de Buenos Aires. Centro de Investigaciones sobre Porfirinas y Porfirias; Argentina
dc.description.fil
Fil: Meiss, Roberto. Academia Nacional de Medicina de Buenos Aires; Argentina
dc.description.fil
Fil: Zuccoli, Johanna Romina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Centro de Investigaciones sobre Porfirinas y Porfirias. Universidad de Buenos Aires. Centro de Investigaciones sobre Porfirinas y Porfirias; Argentina
dc.description.fil
Fil: Martinez, Maria del Carmen. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Biológica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Gerez, Esther Noemi. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Centro de Investigaciones sobre Porfirinas y Porfirias. Universidad de Buenos Aires. Centro de Investigaciones sobre Porfirinas y Porfirias; Argentina
dc.description.fil
Fil: Batlle, Alcira María del C.. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Centro de Investigaciones sobre Porfirinas y Porfirias. Universidad de Buenos Aires. Centro de Investigaciones sobre Porfirinas y Porfirias; Argentina
dc.description.fil
Fil: Buzaleh, Ana Maria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Centro de Investigaciones sobre Porfirinas y Porfirias. Universidad de Buenos Aires. Centro de Investigaciones sobre Porfirinas y Porfirias; Argentina
dc.journal.title
Biochemistry And Cell Biology (online)
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1139/bcb-2015-0094
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.nrcresearchpress.com/doi/10.1139/bcb-2015-0094#.WxWmnm4vxhE
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