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dc.contributor.author
Salas, Ana Lilia
dc.contributor.author
Alberto, Maria Rosa
dc.contributor.author
Zampini, Iris Catiana
dc.contributor.author
Cuello, Ana Soledad
dc.contributor.author
Maldonado, Luis María
dc.contributor.author
Ríos, José Luis
dc.contributor.author
Schmeda Hirschmann, Guillermo
dc.contributor.author
Isla, Maria Ines
dc.date.available
2018-05-22T15:32:08Z
dc.date.issued
2016-01-15
dc.identifier.citation
Salas, Ana Lilia; Alberto, Maria Rosa; Zampini, Iris Catiana; Cuello, Ana Soledad; Maldonado, Luis María; et al.; Biological activities of polyphenols-enriched propolis from Argentina arid regions; Elsevier Gmbh; Phytomedicine; 23; 1; 15-1-2016; 27-31
dc.identifier.issn
0944-7113
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/45874
dc.description.abstract
Background: Propolis is a bioactive natural product collected by honeybees (Apis mellifera) fromplant sources. Purpose: This studywas undertaken to determine the effect of propolis extracts from arid region of Argentina, on the activity/expression of pro-inflammatory enzymes, and as potential free radical scavenger, antifungal and anthelmintic agent as well as to get a first insight into the polyphenolic profile of the active fractions.Study design/methods: Two propolis samples were collected in different time from hives located in Tucumán, Argentina. They are representative of the collection time of the raw material for phytotherapeutical purposes. Ethanolic extracts from both propolis were obtained. The PEEs were analyzed for total polyphenol(TP), non-flavonoid phenols (NFP) and flavonoid (FP) content followed by HPLC-DAD analysis and identification of components by HPLC-MS/MSn. The potentiality as anti-inflammatory (LOX, COX, iNOS enzymes), antioxidant, antifungal and nematicidal was determined.Results: PEEs contain high levels of TP, NFP and FP, including cinnamic acid, caffeic acid prenyl ester, caffeoyl dihydrocaffeoate and caffeic acid 3,4-dihydroxyphenethyl ester, liquiritigenin, 2,4-dihydroxychalcone and 2,4-dihydroxy-3-methoxychalcone. The PEEs in vitro reduced the activity of LOX and COX-2. Pretreatment of RAW 264.7 cells with PEEs before the induction of inflammatory state, inhibited NO overproduction and the iNOS protein expression was significantly decreased. The PEEs exhibited antioxidant, antifungal (Candidasp.) and nematicidal effect (C. elegans). Conclusion: These findings show the potential use of characterized PEEs from arid regions of Argentina as phytomedicine.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Gmbh
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Argentina
dc.subject
Propolis
dc.subject
Anthelmintic
dc.subject
Anti-Inflammatory
dc.subject
Antifungal
dc.subject
Polyphenols
dc.subject.classification
Otras Biotecnología Agropecuaria
dc.subject.classification
Biotecnología Agropecuaria
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS
dc.title
Biological activities of polyphenols-enriched propolis from Argentina arid regions
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2018-04-23T19:55:28Z
dc.journal.volume
23
dc.journal.number
1
dc.journal.pagination
27-31
dc.journal.pais
Alemania
dc.description.fil
Fil: Salas, Ana Lilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina
dc.description.fil
Fil: Alberto, Maria Rosa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina
dc.description.fil
Fil: Zampini, Iris Catiana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina
dc.description.fil
Fil: Cuello, Ana Soledad. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina
dc.description.fil
Fil: Maldonado, Luis María. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Tucumán-Santiago del Estero. Estación Experimental Agropecuaria Famaillá; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ríos, José Luis. Universidad de Valencia; España
dc.description.fil
Fil: Schmeda Hirschmann, Guillermo. Universidad de Talca; Chile
dc.description.fil
Fil: Isla, Maria Ines. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina
dc.journal.title
Phytomedicine
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://dx.doi.org/10.1016/j.phymed.2015.11.007
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0944711315003591
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