Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Oliva, Maria de Las Mercedes
dc.contributor.author
Zunino, María Paula
dc.contributor.author
López, María Liza
dc.contributor.author
Soria, Yanina A.
dc.contributor.author
Ybarra, Flavio N.
dc.contributor.author
Sabini, Liliana Ines
dc.contributor.author
Demo, Mirta Susana
dc.contributor.author
Biurrun, Fernando
dc.contributor.author
Zygadlo, Julio Alberto
dc.date.available
2018-05-17T14:30:16Z
dc.date.issued
2007-11
dc.identifier.citation
Oliva, Maria de Las Mercedes; Zunino, María Paula; López, María Liza; Soria, Yanina A.; Ybarra, Flavio N.; et al.; Variation in the Essential Oil Composition and Antimicrobial Activity of Baccharis spartioides (H. et A.) J. Rimy from Three Regions of Argentina.; Allured Publ Corp; Journal of Essential Oil Research; 19; 6; 11-2007; 509-513
dc.identifier.issn
1041-2905
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/45450
dc.description.abstract
Hydrodistilled oils of Baccharis spartioides from three populations of Argentina (Northwest, Central and Patagonia areas) were analyzed by using GC and GC/MS. Thirty-nine compounds were identified in the oils and a relatively high variation in their contents and in their antimicrobial activity was found. The main constituents of the oils were camphor (26.5–50%), limonene (4.3–35.8%), citronellal (12%), carvone (10%) and spathulenol (2.1–11.8%). The oil was tested against ten Gram-positive and Gram-negative bacteria and against the yeast Candida albicans. The best
antimicrobial activity of the oils of B. spartioides was against S. aureus and B. cereus while P. aeruginosa was the most resistant bacteria to all the oils.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Allured Publ Corp
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Baccharis Spartioides
dc.subject
Asteraceae
dc.subject
Pichana
dc.subject
Essential Oil Composition
dc.subject
Limonene
dc.subject
Citronellal
dc.subject
Camphor
dc.subject
Spathulenol
dc.subject
Antimicrobial Activity
dc.subject
Environmental Conditions
dc.subject.classification
Otras Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.subject.classification
Otras Ciencias Químicas
dc.subject.classification
Ciencias Químicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Variation in the Essential Oil Composition and Antimicrobial Activity of Baccharis spartioides (H. et A.) J. Rimy from Three Regions of Argentina.
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2018-04-03T21:10:50Z
dc.journal.volume
19
dc.journal.number
6
dc.journal.pagination
509-513
dc.journal.pais
Estados Unidos
dc.journal.ciudad
Illinois
dc.description.fil
Fil: Oliva, Maria de Las Mercedes. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina
dc.description.fil
Fil: Zunino, María Paula. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina
dc.description.fil
Fil: López, María Liza. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina
dc.description.fil
Fil: Soria, Yanina A.. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ybarra, Flavio N.. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Sabini, Liliana Ines. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Demo, Mirta Susana. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Biurrun, Fernando. Universidad Nacional de La Rioja; Argentina
dc.description.fil
Fil: Zygadlo, Julio Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina
dc.journal.title
Journal of Essential Oil Research
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1080/10412905.2007.9699318
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10412905.2007.9699318
Archivos asociados