Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Oliva, Maria de Las Mercedes  
dc.contributor.author
Zunino, María Paula  
dc.contributor.author
López, María Liza  
dc.contributor.author
Soria, Yanina A.  
dc.contributor.author
Ybarra, Flavio N.  
dc.contributor.author
Sabini, Liliana Ines  
dc.contributor.author
Demo, Mirta Susana  
dc.contributor.author
Biurrun, Fernando  
dc.contributor.author
Zygadlo, Julio Alberto  
dc.date.available
2018-05-17T14:30:16Z  
dc.date.issued
2007-11  
dc.identifier.citation
Oliva, Maria de Las Mercedes; Zunino, María Paula; López, María Liza; Soria, Yanina A.; Ybarra, Flavio N.; et al.; Variation in the Essential Oil Composition and Antimicrobial Activity of Baccharis spartioides (H. et A.) J. Rimy from Three Regions of Argentina.; Allured Publ Corp; Journal of Essential Oil Research; 19; 6; 11-2007; 509-513  
dc.identifier.issn
1041-2905  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/45450  
dc.description.abstract
Hydrodistilled oils of Baccharis spartioides from three populations of Argentina (Northwest, Central and Patagonia areas) were analyzed by using GC and GC/MS. Thirty-nine compounds were identified in the oils and a relatively high variation in their contents and in their antimicrobial activity was found. The main constituents of the oils were camphor (26.5–50%), limonene (4.3–35.8%), citronellal (12%), carvone (10%) and spathulenol (2.1–11.8%). The oil was tested against ten Gram-positive and Gram-negative bacteria and against the yeast Candida albicans. The best antimicrobial activity of the oils of B. spartioides was against S. aureus and B. cereus while P. aeruginosa was the most resistant bacteria to all the oils.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Allured Publ Corp  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Baccharis Spartioides  
dc.subject
Asteraceae  
dc.subject
Pichana  
dc.subject
Essential Oil Composition  
dc.subject
Limonene  
dc.subject
Citronellal  
dc.subject
Camphor  
dc.subject
Spathulenol  
dc.subject
Antimicrobial Activity  
dc.subject
Environmental Conditions  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Variation in the Essential Oil Composition and Antimicrobial Activity of Baccharis spartioides (H. et A.) J. Rimy from Three Regions of Argentina.  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2018-04-03T21:10:50Z  
dc.journal.volume
19  
dc.journal.number
6  
dc.journal.pagination
509-513  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.journal.ciudad
Illinois  
dc.description.fil
Fil: Oliva, Maria de Las Mercedes. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Zunino, María Paula. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina  
dc.description.fil
Fil: López, María Liza. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Soria, Yanina A.. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ybarra, Flavio N.. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Sabini, Liliana Ines. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Demo, Mirta Susana. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Biurrun, Fernando. Universidad Nacional de La Rioja; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Zygadlo, Julio Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Essential Oil Research  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1080/10412905.2007.9699318  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10412905.2007.9699318